Incluzio Sociale Basis / Wat we doen / Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning

Op deze pagina vind je meer informatie over en voor (jonge) mantelzorgers. Over de mantelzorgwaardering, hoe je jezelf kan aanmelden voor de nieuwsbrief en de agenda met daarin de bijeenkomsten, workshops en activiteiten die gepland staan.
Ook vind je een link naar de webinar jonge mantelzorg, waarbij je in eigen tijd meer informatie krijgt over de doelgroep jonge mantelzorgers.
Tot slot kun je jezelf aanmelden voor verschillende online trainingen zoals:
– de training mindfulness;
– de training balans houden;
– de training dementie voor de mantelzorger;
– de training (NAH) Niet aangeboren Hersenletsel voor de mantelzorger.

Ben jij een mantelzorger?

Als mantelzorger zorg je onbetaald langdurig voor bijvoorbeeld je zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, oom of tante, goede vriend(in) of buurtgenoot. Je hebt er meestal niet voor gekozen, het is je overkomen.

Het verlenen van mantelzorg is ontzettend waardevol. Vanuit Incluzio ondersteunen onze mantelzorgcoaches je graag waar het kan. Je kunt bij hen terecht om je hart te luchten, of voor informatie en advies over mantelzorg. Ook organiseren ze regelmatig trainingen en bijeenkomsten. Je kunt er in contact komen met andere mantelzorgers. Samen praten over mantelzorg helpt. Wil je in contact komen met onze mantelzorgcoaches? Neem contact met ons op via 088 2987653 of isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl.

Jonge mantelzorger
Ben jij jonger dan 25 en zorg je meer dan vier uur per week voor iemand in je omgeving, dan staan onze jongerenwerkers voor je klaar. Je kunt met hen in contact komen door een bezoek te brengen aan het Jongeren Service Punt, online via de instagrampagina van het jongerenwerk, of door een van de jongerencentra te bezoeken. Kijk daarvoor op de locatiezoeker.

Facebookpagina
Team Mantelzorg Venlo heeft een eigen Facebookpagina. Op deze Facebookpagina word je op de hoogte gehouden van relevante informatie en het laatste nieuws rondom mantelzorg, zowel binnen de gemeente Venlo, als regionaal en landelijk. Like de pagina om op de hoogte te blijven.

Mantelzorgwaardering

De gemeente Venlo waardeert de inzet van mantelzorgers. Mantelzorgers krijgen daarom jaarlijks een cadeau van de gemeente in de vorm van de mantelzorgwaardering ter waarde van € 75,-. Dit bedrag staat op de Stadspas Venlo en kun je besteden bij deelnemende winkels, speeltuinen, (fysio)fitness etc. Wil jij meer weten over de mantelzorgwaardering, bijvoorbeeld waar je het exact kan besteden? Klik hier voor meer informatie.

Vraag jouw mantelzorgwaardering voor 31 oktober aan!

Je komt in aanmerking voor de mantelzorgwaardering als:

 • Je minimaal 3 maanden, 4 uur per week voor de zorgvrager zorgt;
 • Je deze zorg verleent binnen de gemeente Venlo.

Verlengen
Ben je mantelzorger en reeds in het bezit van een Stadspas Venlo vanuit de mantelzorgwaardering? Dan kan je de waardering voor 2023 online verlengen in jouw persoonlijke omgeving op www.stadspasvenlo.nl/inloggen (houd je Stadspas Venlo bij de hand).
Met vragen over de stadspas kun je terecht bij StadspasVenlo via vraag@stadspasvenlo.nl of bel naar 075-6877879.

Nieuwe aanvraag
Ben je mantelzorger en vraag je voor de eerste keer de mantelzorgwaardering aan? Klik dan op de onderstaande button om het aanvraagformulier in te vullen.

Mantelzorgwaardering aanvragen

Meld je aan voor de mantelzorg nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van alle bijeenkomsten, cursussen en activiteiten die georganiseerd worden door team mantelzorg Venlo?

Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief.

Aanmelden Mantelzorg Nieuwsbrief

Week van de jonge mantelzorger

Van 1 tot 7 juni 2023 is het wederom de Week van de Jonge Mantelzorger. Zoals elk jaar vragen we tijdens deze week extra aandacht voor jongeren die opgroeien met een hulpbehoevende in hun omgeving. Zij verlenen zorg binnen hun familie, hebben extra zorgen of missen zelf zorg en aandacht, doordat iemand in hun directe omgeving een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of taalachterstand heeft. Jonge Mantelzorgers helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Daarnaast maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze zelf soms de nodige zorg en aandacht, omdat de aandacht binnen het gezin vaak naar de hulpbehoevende gaat.

 

 

webinar jmz

Webinar jonge mantelzorg

Wil jij meer weten over jonge mantelzorgers? Hoe je ze kan herkennen en wat je voor ze kan doen?
Klik op de onderstaande button en bekijk onze interactieve webinar jonge mantelzorg.

Webinar jonge mantelzorg

Agenda

Thema avond: verwachtingspatronen voor naasten in de psychiatrie en/of verslaving

Woont u in de gemeente Venlo en heeft u naasten die bekend zijn met een psychische kwetsbaarheid en/of verslaving? En heeft u behoefte aan informatie over verwachtingspatronen ten opzichte van uw naaste en lotgenotencontact? Dan nodigen we u van harte uit op onze thema avond.

Tijdens deze avond zal er informatie worden gedeeld over verwachtingspatronen ten opzichte van uw naaste. Ook zullen er persoonlijke verhalen worden gedeeld door ervaringsdeskundigen en wordt er ruimte gemaakt om samen in gesprek te gaan over het thema.
Mocht u meer willen weten over bovenstaande, bel vooral even! Tel. 088-2987653

Wanneer : 31 mei
Tijdstip : 19.00 – 21.00 uur
Waar : Inclusiehuis Venlo, Leutherweg 88 in Venlo
Aanmelden kan tot 27 mei 2023.

Bij aanmelding voor deze bijeenkomst registreren wij je gegevens in ons mantelzorgbestand.
Kom je met twee personen? Vul dan allebei apart een aanmeldformulier in.

Thema avond: verwachtingspatronen voor naasten in de psychiatrie en/of verslaving

(Herhalende) informatiebijeenkomst voor mantelzorgers

In deze bijeenkomst willen we mantelzorgers informeren over wat Team Mantelzorg Venlo
te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan cursussen en bijeenkomsten die we gaan organiseren in 2023. We informeren over de vele ondersteuningsmogelijkheden die er zijn. Ook geven we verschillende handvaten en tips mee over hoe je in balans blijft en je zorgen leert delen. Tot slot geven we enkele tips over het combineren van werk en mantelzorg.

Netwerk Pallitieve Zorg zal je deze avond informeren over de mogelijkheden van palliatieve zorg.
Deze bijeenkomst is in samenwerking met Café Toon Doodgewoon.

Ben je erbij?
Tijd: Inloop om: 19.00 uur. Bijeenkomst: 19.30-21.00 uur
Locatie: Gemeenschapshuis De Bantuin
Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo
Kosten: geen.

Bij aanmelding voor deze bijeenkomst registreren wij je gegevens in ons mantelzorgbestand.
Kom je met twee personen? Vul dan allebei apart een aanmeldformulier in.

Aanmelden informatiebijeenkomst voor mantelzorgers

Bijeenkomst mantelzorg en positieve gezondheid

Hoe gaat het nu echt met jou? Deze vraag staat centraal in deze bijeenkomst. Het zorgen voor een ander doe je vaak uit liefde en toewijding voor de ander. Je vindt het vanzelfsprekend om dit te doen. Dit kan ten koste gaan van jezelf waardoor je niet meer toekomt aan zaken die jou voorheen energie gaven zoals sporten, met vriendinnen op stap of lekker een boek lezen.

In deze bijeenkomst gaan we hierop in en staan we stil bij jou als mantelzorger vanuit de gedachtengoed positieve gezondheid. We kijken naar je eigen mantelzorgsituatie en uitdagingen vanuit de dimensies van positieve gezondheid. Middels een spinnenweb krijg je inzicht in je eigen leven en waar je mogelijkheden ter verbetering ziet.

Ben je erbij?
Datum: maandag 26 juni 2023
Tijd: 19.00-20.30 uur
Locatie: Huis van de Wijk Park Rijnbeek
Rijnbeekstraat 180, 5913 GB Venlo

Kosten: geen

Bij aanmelding voor deze bijeenkomst registreren wij je gegevens in ons mantelzorgbestand.
Kom je met twee personen? Vul dan allebei apart een aanmeldformulier in.

Aanmelden bijeenkomst mantelzorg en positieve gezondheid

Bijeenkomst Wet langdurige zorg (Wlz) en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Welke zorg wordt geregeld vanuit de Wlz en Wmo?
De Wlz is bedoeld voor mensen die intensieve zorg nodig hebben in een instelling of thuis. Denk daarbij aan chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige geestelijke, lichamelijke beperking of aandoening. Het is zorg voor de meest kwetsbaren.
De Wmo zorgt voor de ondersteuning om zelfstandig te kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving.

Het is belangrijk dat men goede zorg krijgt die past. Als mantelzorger ben je daar nauw bij betrokken.
Lilian de Gier, onafhankelijk cliëntondersteuner, geeft tijdens deze bijeenkomst voorlichting over de Wlz en Wmo en kan antwoord geven op vragen als: kan ik thuis blijven wonen en zorg krijgen? Hoe zit het met de eigen bijdrage? Kan ik de zorg met een persoonsgebonden budget betalen?

Ben je erbij?
Woensdag 5 juli
Tijd: 19.00 – 20.30 uur
Locatie: Huis van de Wijk de Zuidpilaar
Reigerstraat 2, 5912 XN Venlo
Kosten: geen

Bij aanmelding voor deze bijeenkomst registreren wij je gegevens in ons mantelzorgbestand.
Kom je met twee personen? Vul dan allebei apart een aanmeldformulier in.

Aanmelden Bijeenkomst Wet langdurige zorg en Wet maatschappelijke ondersteuning

Workshop klein geluk voor de mantelzorger incl. lunch

We gaan aan de slag met het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger’. Aan de hand van korte oefeningen uit dit boek gaan we aan de slag om ‘klein geluk’ terug te brengen in je leven. Het biedt je de mogelijkheid om je steviger, vrolijker en sterker te voelen zodat je zelf iets aan je geluk kan doen. Het zijn allemaal kleine oefeningen die je stap voor stap een beter gevoel geven.

Gun een moment voor jezelf, kom in contact met andere mantelzorgers door samen de oefeningen te doen en de workshop gezamenlijk af te sluiten met een lunch.

Bij aanmelding voor deze bijeenkomst registreren wij je gegevens in ons mantelzorgbestand.
Kom je met twee personen/mantelzorgers? Vul dan allebei apart een aanmeldformulier in.
LET OP: Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en vol = vol.

Aanmelden Workshop klein geluk voor de mantelzorger incl. lunch

Webinar jonge mantelzorg

Is er bij jou thuis iemand ziek, gehandicapt, verslaafd of depressief? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

In dit webinar zullen Yvonne van de Mortel en Jamale Boukhettame interactief aan de slag gaan om uit te leggen wie jonge mantelzorgers zijn, wat zij doen en wat jij voor hen kan betekenen.

Dit webinar is bedoeld voor iedereen! Want wist je dat een kwart van de jongeren in Nederland voor iemand zorgt?

Dus meld je aan als jongere, leerkracht, professional, ouder, etc.

Locatie: online in eigen tijd
Duur: 20 minuten.
Kosten: geen

Aanmelden webinar jonge mantelzorg

Online trainingen voor mantelzorgers

Team Mantelzorg Venlo biedt verschillende online trainingen voor mantelzorgers. Denk aan:
– de training mindfulness;
– de training balans houden;
– de training dementie voor de mantelzorger;
– de training (NAH) Niet aangeboren Hersenletsel voor de mantelzorger.

Deze trainingen bestaan uit verschillende sessies die je in eigen tempo kan volgen. Je kunt zelf bepalen wanneer het jou het beste uitkomt om met de training aan de slag te gaan. Zijn niet alle sessies binnen een training interessant voor jou? Laat het dan weten, je kunt bij je aanmelding direct doorgeven welke sessies het beste bij jou situatie passen.

Heb je hier vragen over? Stuur dan een e-mail naar isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl

Online training mindfulness

Mindfulness betekent aandachttraining, ook wel verwoord als ‘in het hier-en-nu leven’. Het geeft je een eerste handreiking om bewuster en meer ontspannen in je leven te staan, meer te genieten van kleine dingen en bewuster te reageren op lastige situaties. Mindfulness is voor iedereen geschikt. Tijdens dit online programma ga je in zes sessies aan de slag met de volgende domeinen:

 • De automatische piloot;
 • De ademhaling;
 • Gedachten;
 • Gevoelens;
 • Geluiden;
 • Aandacht voor jezelf.

Het programma bestaat uit zes sessies en volg je in je eigen tempo en op een moment dat het jou goed uitkomt.

De mantelzorgcoach kan samen met je meekijken en eventueel ondersteunen bij het programma.

Heb je interesse? Meld je dan direct aan.

Heb je hier vragen over? Stuur dan een e-mail naar isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl

Aanmelden online training Mindfulness

Online training balans

Hoe ziet jouw leven eruit als jij helemaal in balans bent?
Wil jij graag antwoord op deze vraag? Doe dan de online training ‘balans’.

De training ‘balans’ is passend bij jou als je meer balans in je leven wilt krijgen. Misschien ben je opzoek naar tips om een betere balans te vinden in je leven, omdat je vanwege de zorg voor je naaste veel ballen in de lucht moet houden. Denk aan je werk, gezin, sociaal leven, hobby’s, etc.
Je staat stil bij jouw belangrijkste waarden en welke taken in het dagelijks leven je energie geven en welke je energie kosten. Je gaat kijken wat op dit moment goed gaat en wat beter zou kunnen. Welke positieve gedachten kunnen jou helpen om je situatie minder energie te laten kosten. Ook krijg je tips om grenzen te stellen en gezond te blijven leven.

De training geeft je meer informatie en inzicht over de bovenstaande onderwerpen. Je krijgt theorie en je gaat zelf actief aan de slag met verschillende opdrachten.

De training bestaat uit 5 sessies en volg je in je eigen tempo en op een moment dat het jou goed uitkomt.
Wil jij maar één of twee sessies doen? Ook dat is mogelijk.

 • Sessie 1: je krijgt meer uitleg over (on)balans, stress en welzijn.
 • Sessie 2: je gaat kijken naar waar jij voor staat en hoe jij het leven zou willen leiden. Ook breng je je huidige situatie in kaart.
 • Sessie 3: je krijgt meer inzicht in welke activiteiten jij invloed op hebt en waarop niet. Je krijgt inzicht welke rol jouw mindset daarbij speelt en hoe je je mindset kan veranderen om er beter mee om te gaan.
 • Sessie 4: nu je inzicht hebt je in huidige situatie en waar jij wel/geen invloed op hebt, krijg je handvaten om een goede balans te vinden. Denk hierbij aan gezonde grenzen stellen, time-management, ontspannen en gezond leven.
 • Sessie 5 is een korte afsluitende sessie.

De mantelzorgcoach kan samen met je meekijken en eventueel ondersteunen bij het programma.

Heb je interesse? Meld je dan direct aan.

Heb je hier vragen over? Stuur dan een e-mail naar isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl

Aanmelden online training balans

Online training dementie voor de mantelzorger

Deze training is bedoeld voor mensen die zorgen voor een naaste met dementie. Bijvoorbeeld je partner, één van de je ouders of een vriend of vriendin. De diagnose dementie heeft veel invloed op het leven van je naaste. Maar ook jouw leven wordt op je kop gezet. Gelukkig hoeft het niet het einde te betekenen en zijn er genoeg mogelijkheden om samen mooie momenten te blijven beleven.
Jullie kunnen samen groeien in de nieuwe situatie en dit programma gaat je hierbij helpen!

Het is niet altijd eenvoudig om voor iemand met dementie te zorgen. Het is een uitdaging die op je pad is gekomen. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om je eigen grenzen te bewaken, vooral omdat je er voor de ander wilt zijn. In dit programma krijg je informatie over dementie en de gevolgen ervan, maar ook hoe je er als naaste mee om kunt gaan. Je leert hoe je jezelf beter in balans kunt houden. Zo kunnen jij en je naaste langer blijven genieten van het leven en elkaar.

Dit programma bestaat uit 5 sessies, waarbij je aanraden om één sessie per week te volgen. Je volgt elke sessie op een moment dat het jou goed uitkomt en in je eigen tempo. 
Wil jij maar één of twee sessies doen? Ook dat is mogelijk.
Inhoud van elke sessie:

 • Sessie 1: een nieuwe rol, rolverandering en grenzen bewaken.
 • Sessie 2: wat is dementie, ziekteverloop, verminderd denkvermogen, emotionele veranderingen, gedragsveranderingen en lichamelijke veranderingen/delier.
 • Sessie 3: hulp en ondersteuning, hulpvormen, regelzaken en (zorg)keuzes maken.
 • Sessie 4: omgaan met de situatie, verwerken en aanpassen, gedachtes en emoties, wat nog wel kan en een andere liefdesrelatie.
 • Sessie 5: jezelf niet vergeten, in balans blijven en je eigen leven doorzetten.

De mantelzorgcoach kan samen met je meekijken en eventueel ondersteunen bij het programma.

Heb je interesse? Meld je dan direct aan!

Heb je hier vragen over? Stuur dan een e-mail naar isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl

Aanmelden online training dementie voor de mantelzorger

Online training (NAH) Niet Aangeboren Hersenletsel voor de mantelzorger

Deze training is bedoeld voor mensen die zorgen voor een naaste met Niet Aangeboren Hersenletsel. Bijvoorbeeld je partner, één van de je ouders of een vriend of vriendin.

Hieronder valt elke afwijking of beschadiging aan de hersenen die na de geboorte is ontstaan. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar het zorgt er eigenlijk altijd voor dat het leven verandert. Niet alleen voor jouw naaste, maar ook voor jou kan het grote impact hebben en het leven op z’n kop zetten. Je relatie, het huishouden, de sfeer in huis, het ouderschap, vriendschappen en financiën kunnen veranderen. Het leven zal opnieuw moeten worden ingericht.

De gevolgen zijn voor iedereen anders en niet altijd zichtbaar. Je naaste is misschien minder zelfstandig, sneller boos of ziet zelf niet in dat er dingen veranderd zijn. Jullie onderlinge verhouding verandert. Het is niet eenvoudig om voor iemand met hersenletsel te zorgen. En je hebt er elke dag opnieuw mee te maken.

In dit programma krijg je meer informatie over de mogelijke gevolgen van hersenletsel en tips voor hoe je hiermee om kunt gaan. Ook wordt stilgestaan bij de gevolgen voor jou en leer je hoe je jezelf in balans houdt.

Dit programma bestaat uit 4 sessies, waarbij je aanraden om één sessie per week te volgen op een moment dat het jou goed uitkomt en in je eigen tempo.
Wil jij maar één of twee sessies doen? Ook dat is mogelijk.
Inhoud van elke sessie:

 • Sessie 1: introductie en wat houdt NAH in.
 • Sessie 2: de gevolgen van hersenletsel. Denk aan cognitieve gevolgen, energie en belastbaarheid, karakter, prikkelbaarheid, angst en somberheid en ziekte-inzicht.
 • Sessie 3: gevolgen voor jezelf, impact op het gezin, rolverandering, verwerken en aanpassen, zorgkeuzes maken en gedachten en gevoelens.
 • Sessie 4: zorgen voor jezelf, veerkracht, in balans, om hulp vragen, opladen en ontspannen en de toekomst.

De mantelzorgcoach kan samen met je meekijken en eventueel ondersteunen bij het programma.

Heb je interesse? Meld je dan direct aan!

Heb je hier vragen over? Stuur dan een e-mail naar isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl

Aanmelden online training Niet Aangeboren Hersenletsel voor de mantelzorger

Winkels in de buurt