Incluzio Sociale Basis / Wat we doen / Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning

Ben jij een mantelzorger?

Als mantelzorger zorg je onbetaald langdurig voor bijvoorbeeld je zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, oom of tante, goede vriend(in) of buurtgenoot. Je hebt er meestal niet voor gekozen, het is je overkomen.

Het verlenen van mantelzorg is ontzettend waardevol. Vanuit Incluzio ondersteunen onze mantelzorgcoaches je graag waar het kan. Je kunt bij hen terecht om je hart te luchten, of voor informatie en advies over mantelzorg. Ook organiseren ze regelmatig trainingen en bijeenkomsten. Je kunt er in contact komen met andere mantelzorgers. Samen praten over mantelzorg helpt. Wil je in contact komen met onze mantelzorgcoaches? Neem contact met ons op via 088 2987653 of isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl.

Ben jij jonger dan 25 en zorg je meer dan vier uur per week voor iemand in je omgeving, dan staan onze jongerenwerkers voor je klaar. Je kunt met hen in contact komen door een bezoek te brengen aan het Jongeren Service Punt, online via de instagrampagina van het jongerenwerk, of door een van de jongerencentra te bezoeken. Kijk daarvoor op de locatiezoeker.

 

Mantelzorgwaardering

De gemeente Venlo waardeert de inzet van mantelzorgers. Mantelzorgers krijgen daarom jaarlijks een cadeau van de gemeente in de vorm van de mantelzorgwaardering ter waarde van € 75,-. Dit bedrag staat op de Stadspas Venlo en kun je besteden bij deelnemende winkels, speeltuinen, (fysio)fitness etc. Wil jij meer weten over de mantelzorgwaardering, voorwaarden en hoe je de Stadspas aanvraagt? Klik hier voor meer informatie.

Vraag jouw mantelzorgwaardering aan!

Je komt in aanmerking voor de mantelzorgwaardering als:

  • Je minimaal 3 maanden, 4 uur per week voor de zorgvrager zorgt;
  • Je deze zorg verleent binnen de gemeente Venlo.

Heb je niet eerder mantelzorgwaardering aangevraagd? De mantelzorgwaardering voor 2022 is aan te vragen van 1 februari 2022 t/m 31 oktober 2022 via deze pagina Aanvraag mantelzorgwaardering.

Heb je wel al eerder mantelzorgwaardering aangevraagd via de StadspasVenlo dan kun je deze verlengen via www.stadspasvenlo.nl/inloggen. Met vragen over de stadspas kun je terecht bij StadspasVenlo via vraag@stadspasvenlo.nl of bel naar  075-6877879.

Kijk hieronder voor de locatie het dichtst bij jou in de buurt of neem direct contact met ons op

Doe mee aan de actie: Verras een mantelzorger!

Mantelzorgen is voor veel mensen dagelijkse business,  mantelzorgers zorgen langdurig en intensief voor hun hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner, ouder, broer, zus, tante vriend(in), kennis of buur etc. Dat doen ze uit liefde en betrokkenheid, het kan een intensieve taak en een enorme uitdaging zijn.

Met de actie “verras een mantelzorger” kun je een kaartje invullen en zo de mantelzorger een beetje van je tijd geven, een goed gesprek, een kop koffie of een uurtje de zorgtaken overnemen. Team Mantelzorg Incluzio Venlo wil letterlijk mantelzorgers in het zonnetje zetten en verrassen met een attentie en een leuke boodschap. Maar wat ook heel belangrijk is, dat er hierdoor meer bewustwording gecreëerd wordt. Dat mensen in hun omgeving zien wie er mantelzorger is en wat dat betekent om elke dag voor een ander klaar te staan, zij kunnen dat waarderen door de attentie aan te vragen en een persoonlijk bericht op te schrijven of door samen een gezellige activiteit te ondernemen.

De kaartjes liggen op verschillende plaatsen verspreid door de gemeente Venlo, denk aan Huis van de Wijk, Informatie-en adviespunt, huisartspraktijk, apotheek of bibliotheek. Ze kunnen tot uiterlijk vrijdag 14 oktober 2022 ingestuurd worden. Incluzio bezorgt de kaart en de attentie in de week van 10 november bij de mantelzorger thuis.

Dinsdag 11 oktober: online bijeenkomst ‘Hoe regel ik mijn financiën als diegene voor wie ik zorg dit niet meer kan?’

Als mantelzorger ben je gewend om allerlei zaken voor en namens degene te regelen voor wie je zorgt. Ook als het gaat om bankzaken. Dit doe je vaak in overleg met de zorgvrager. Je overlegt met elkaar en jij als mantelzorger zorgt ervoor dat het geregeld wordt.

Maar wat als de zorgvrager snel zieker wordt en niet meer in staat is om zelf beslissingen te nemen of geen handtekening meer kan zetten om financiële zaken af te handelen? En hoe moet het als je verstandelijk beperkte kind binnenkort 18 jaar wordt en dus voor de wet dan volwassen is?

Als er sprake is van mantelzorg, dan is het verstandig om na te denken hoe je de wettelijke vertegenwoordiging wilt regelen. In deze online bijeenkomst vertellen Jasper van Heeren en Ginette Klein van MantelzorgNL hoe je de vertegenwoordiging kunt regelen en hoe je daarmee lastige en frustrerende situaties in toekomst kunt voorkomen, bv. de situatie dat de bank je geen toegang meer geeft tot de rekening, omdat je niets hierover met de zorgvrager hebt geregeld.

Dinsdag 11 oktober
Tijd:
20.00 – 21.00 uur
Locatie: online
Kosten: geen

Meld je snel aan via de aanmeldknop, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en vol = vol!

Bij aanmelding voor deze bijeenkomst registreren wij je gegevens in ons mantelzorgbestand.

Winkels in de buurt