Incluzio Sociale Basis / Wat we doen / Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning

Op deze pagina vind je meer informatie over en voor (jonge) mantelzorgers. Over de mantelzorgwaardering, hoe je jezelf kan aanmelden voor de nieuwsbrief en de agenda met daarin de bijeenkomsten, workshops en activiteiten die gepland staan.
Ook vind je een link naar de webinar jonge mantelzorg, waarbij je in eigen tijd meer informatie krijgt over de doelgroep jonge mantelzorgers.
Tot slot kun je jezelf aanmelden voor verschillende online trainingen zoals:
– de training mindfulness;
– de training balans houden;
– de training mantelzorg;
– de training dementie voor de mantelzorger;
– de training (NAH) Niet aangeboren Hersenletsel voor de mantelzorger.

Ben jij een mantelzorger?

Als mantelzorger zorg je onbetaald langdurig voor bijvoorbeeld je zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, oom of tante, goede vriend(in) of buurtgenoot. Je hebt er meestal niet voor gekozen, het is je overkomen.

Het verlenen van mantelzorg is ontzettend waardevol. Vanuit Incluzio ondersteunen onze mantelzorgcoaches je graag waar het kan. Je kunt bij hen terecht om je hart te luchten, of voor informatie en advies over mantelzorg. Ook organiseren ze regelmatig trainingen en bijeenkomsten. Je kunt er in contact komen met andere mantelzorgers. Samen praten over mantelzorg helpt. Wil je in contact komen met onze mantelzorgcoaches? Neem contact met ons op via 088 2987653 of isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl.

Facebookpagina
Team Mantelzorg Venlo heeft een eigen Facebookpagina. Op deze Facebookpagina word je op de hoogte gehouden van relevante informatie en het laatste nieuws rondom mantelzorg, zowel binnen de gemeente Venlo, als regionaal en landelijk. Like de pagina om op de hoogte te blijven.

Verras je mantelzorger!

Een mantelzorger zorgt langdurig en intensief voor zijn of haar hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner, ouder, broer, zus, oom, tante, vriend(in) of buur. Het mooiste wat je ze kunt geven is een beetje van jouw tijd. Een goed gesprek, een kop koffie, een lekkere maaltijd koken, samen gaan sporten of een uurtje de zorgtaken overnemen.

Wil je laten zien dat je waardeert wat hij/zij doet?
Vraag dan een attentie aan voor die mantelzorger. Deze actie is bedoeld voor jonge en volwassen mantelzorgers.

Klik op de onderstaande button om je mantelzorger aan te melden en wij zullen ervoor zorgen dat hij/zij de attentie ontvangt in de week van de Dag van de Mantelzorger (10 november).

De aanmeldtermijn voor deze actie is verstreken op 1 oktober. 

Meld je mantelzorger aan voor een attentie

Mantelzorgwaardering

De gemeente Venlo waardeert de inzet van mantelzorgers. Mantelzorgers krijgen daarom jaarlijks een cadeau van de gemeente in de vorm van de mantelzorgwaardering ter waarde van € 75,-. Dit bedrag staat op de Stadspas Venlo en kun je besteden bij deelnemende winkels, speeltuinen, (fysio)fitness etc. Wil jij meer weten over de mantelzorgwaardering, bijvoorbeeld waar je het exact kan besteden? Klik hier voor meer informatie.

Vraag jouw mantelzorgwaardering voor 31 oktober aan!

Je komt in aanmerking voor de mantelzorgwaardering als:

  • Je minimaal 3 maanden, 4 uur per week voor de zorgvrager zorgt;
  • Je deze zorg verleent binnen de gemeente Venlo.

Verlengen
Ben je mantelzorger en reeds in het bezit van een Stadspas Venlo vanuit de mantelzorgwaardering? Dan kan je de waardering voor 2023 online verlengen in jouw persoonlijke omgeving op www.stadspasvenlo.nl/inloggen (houd je Stadspas Venlo bij de hand).

Voor het verlies van de Stadspas, technische vragen, een vraag over het activeren, verlengen of inloggen met je Stadspas Venlo, kunnen ze contact opnemen met leverancier Loyalty Connect. Stuur een e-mail naar vraag@stadspasvenlo.nl met daarin de vraag, de postcode/huisnummer en eventueel de kaartnummer van de mantelzorger of bel naar 075-6877879.

Nieuwe aanvraag
Ben je mantelzorger en vraag je voor de eerste keer de mantelzorgwaardering aan? Klik dan op de onderstaande button om het aanvraagformulier in te vullen.

Mantelzorgwaardering aanvragen

Meld je aan voor de mantelzorg nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van alle bijeenkomsten, cursussen en activiteiten die georganiseerd worden door team mantelzorg Venlo?

Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief.

Aanmelden Mantelzorg Nieuwsbrief
link naar jmz

Jonge mantelzorgers

Ben jij jonger dan 25 jaar en zorg je meer dan vier uur per week voor iemand in je omgeving, dan staan onze jongerenwerkers voor je klaar. Je kunt met hen in contact komen door een bezoek te brengen aan het Jongeren Service Punt, online via de instagrampagina van het jongerenwerk, of door een van de jongerencentra te bezoeken. Kijk daarvoor op de locatiezoeker.

Wil jij de webinar jonge mantelzorg zien of het verhaal horen van een jonge mantelzorger uit Venlo? Klik dan op de onderstaande link.

Meer informatie over jonge mantelzorg

Agenda

Lotgenotenavond voor naasten in de psychiatrie en/of verslaving

Woont u in de gemeente Venlo en heeft u naasten die bekend zijn met een psychische kwetsbaarheid en/of verslaving? En heeft u behoefte aan lotgenotencontact? Dan nodigen we u van harte uit op onze lotgenotenavond.

Tijdens deze avond is er ruimte om (in groepjes) met elkaar in gesprek te gaan over wat het met u doet en wat het voor u betekent, om een naaste van een persoon met een psychische kwetsbaarheid en/of verslaving te zijn. Mocht u meer willen weten over bovenstaande, bel vooral even!

Wanneer: woensdag 11 oktober
Tijdstip: 19.00 – 21.00 uur
Waar: Inclusiehuis Venlo, Leutherweg 88 in Venlo
Aanmelden kan tot 1 oktober 2023.

Aanmelden Lotgenotenavond voor naasten in de psychiatrie en/of verslaving

Bijeenkomst palliatieve zorg

Palliatieve zorg betekent verzachtend. Palliatieve zorg is de zorg en ondersteuning die erop gericht is de zorgvrager met een levensbedreigende ziekte of kwetsbaarheid een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven. ‘Leven toevoegen aan de dagen’.

Er is in de palliatieve zorgverlening niet alleen aandacht voor de lichamelijke klachten waarmee de zorgvrager tijdens het vervolg van de ziekte te maken kan krijgen. Er is ook aandacht voor de psychische, sociale en/of spirituele problemen die zich bij de zorgvrager en/of zijn naasten of mantelzorger (kunnen) voordoen.

Wil jij hier meer over weten? Het Netwerk Palliatieve Zorg Van Noord-Limburg geeft uitleg over wat palliatieve zorg inhoudt en wat de mogelijkheden zijn ter ondersteuning van de zorgvrager, naasten en de mantelzorger tijdens deze moeilijke periode.

Wanneer: woensdag 25 oktober
Tijd: 19.00 – 20.30 uur
Locatie: de Windmeule
Straelseweg 162-A
5914 AS Venlo
Kosten: geen

Bij aanmelding voor deze bijeenkomst registreren wij je gegevens in ons mantelzorgbestand.
Kom je met twee personen? Vul dan allebei apart een aanmeldformulier in.

Aanmelden Bijeenkomst Palliatieve zorg

Online trainingen voor mantelzorgers

Team Mantelzorg Venlo biedt verschillende online trainingen voor mantelzorgers. Denk aan:
– de training mindfulness;
– de training balans houden;
– de training mantelzorg;
– de training dementie voor de mantelzorger;
– de training (NAH) Niet aangeboren Hersenletsel voor de mantelzorger.

Deze trainingen bestaan uit verschillende sessies die je in eigen tempo kan volgen. Je kunt zelf bepalen wanneer het jou het beste uitkomt om met de training aan de slag te gaan. Zijn niet alle sessies binnen een training interessant voor jou? Laat het dan weten, je kunt bij je aanmelding direct doorgeven welke sessies het beste bij jou situatie passen.

Heb je hier vragen over? Stuur dan een e-mail naar isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl

Winkels in de buurt