Incluzio Sociale Basis / Wat we doen / Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning

Op deze pagina vind je meer informatie over en voor (jonge) mantelzorgers. Over de mantelzorgwaardering, hoe je jezelf kan aanmelden voor de nieuwsbrief en de agenda met daarin de bijeenkomsten, workshops en activiteiten die gepland staan.
Ook vind je een link naar de webinar jonge mantelzorg, waarbij je in eigen tijd meer informatie krijgt over de doelgroep jonge mantelzorgers.
Tot slot kun je jezelf aanmelden voor verschillende online trainingen zoals:
– de training mindfulness;
– de training balans houden;
– de training mantelzorg;
– de training autisme voor ouders van kinderen van 8-12 jaar.
– de training autisme voor ouders van kinderen van 12-16 jaar.
– de training autisme voor mantelzorgers die zorgen voor een partner met ASS.
– de training dementie voor de mantelzorger;
– de training (NAH) Niet aangeboren Hersenletsel voor de mantelzorger.

Ben jij een mantelzorger?

Als mantelzorger zorg je onbetaald langdurig voor bijvoorbeeld je zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, oom of tante, goede vriend(in) of buurtgenoot. Je hebt er meestal niet voor gekozen, het is je overkomen.

Het verlenen van mantelzorg is ontzettend waardevol. Vanuit Incluzio ondersteunen onze mantelzorgcoaches je graag waar het kan. Je kunt bij hen terecht om je hart te luchten, of voor informatie en advies over mantelzorg. Ook organiseren ze regelmatig trainingen en bijeenkomsten. Je kunt er in contact komen met andere mantelzorgers. Samen praten over mantelzorg helpt. Wil je in contact komen met onze mantelzorgcoaches? Neem contact met ons op via 088 2987653 of isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl.

Facebookpagina
Team Mantelzorg Venlo heeft een eigen Facebookpagina. Op deze Facebookpagina word je op de hoogte gehouden van relevante informatie en het laatste nieuws rondom mantelzorg, zowel binnen de gemeente Venlo, als regionaal en landelijk. Like de pagina om op de hoogte te blijven.

Mantelzorgwaardering

Zorg je al lang onbetaald voor je partner, een familielid of bekende? Denk bijvoorbeeld aan zorg bij een langdurige ziekte, een beperking of hoge leeftijd. Dan ben je mantelzorger en heb je mogelijk recht op een mantelzorgwaardering. De mantelzorgwaardering is een cadeau van de gemeente Venlo ter waarde van € 75,-.

De mantelzorgwaardering voor het jaar 2024 kan vanaf 3 januari worden aangevraagd via de website https://stadspas.venlo.nl

Klik op de onderstaande button voor meer informatie.

 

Meer informatie over de mantelzorgwaardering

Meld je aan voor de mantelzorg nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van alle bijeenkomsten, cursussen en activiteiten die georganiseerd worden door team mantelzorg Venlo?

Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief.

Aanmelden Mantelzorg Nieuwsbrief

Krantenartikel over mantelzorg in Dagblad de Limburger

12 mei 2024
Een op de drie volwassenen in Nederland zorgt voor een naaste. Ons land telt daarmee pakweg vijf miljoen
mantelzorgers en dat aantal zal de komende jaren toenemen. Want de bevolking vergrijst en de zorg staat zozeer onder druk dat zorgprofessionals en vrijwilligers steeds vaker een beroep op mantelzorgers doen. Maar waar kunnen mantelzorgers terecht voor ondersteuning?

Klik op de onderstaande button om het hele krantenartikel te lezen en lees wat team mantelzorg Venlo doet om mantelzorgers te ondersteunen.

Krantenartikel Dagblad de Limburger

Dag van de Mantelzorg

10 november is de Dag van de Mantelzorg.

Omroep Venlo interviewde Yvonne van de Mortel, coördinator mantelzorg van Incluzio Sociale Basis. Hierin bespraken zij wat mantelzorg inhoudt, welke ondersteuning er is voor deze groep inwoners in de gemeente Venlo en welke activiteiten deze maand in het kader van de Dag van de Mantelzorg voor hen georganiseerd zijn.

Klik op de onderstaande button om het hele interview te beluisteren.

Beluister het hele interview

Verras je mantelzorger!

Een mantelzorger zorgt langdurig en intensief voor zijn of haar hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner, ouder, broer, zus, oom, tante, vriend(in) of buur. Het mooiste wat je ze kunt geven is een beetje van jouw tijd. Een goed gesprek, een kop koffie, een lekkere maaltijd koken, samen gaan sporten of een uurtje de zorgtaken overnemen.

Wil je laten zien dat je waardeert wat hij/zij doet?
Vraag dan vanaf 1 juli een attentie aan voor die mantelzorger. Deze actie is bedoeld voor jonge en volwassen mantelzorgers.

 

link naar jmz

Jonge mantelzorgers

Ben jij jonger dan 25 jaar en zorg je meer dan vier uur per week voor iemand in je omgeving, dan staan onze jongerenwerkers voor je klaar. Je kunt met hen in contact komen door een bezoek te brengen aan het Jongeren Service Punt, online via de instagrampagina van het jongerenwerk, of door een van de jongerencentra te bezoeken. Kijk daarvoor op de locatiezoeker.

Wil jij de webinar of een theatervoorstelling over jonge mantelzorg zien, de folder lezen of het verhaal horen van een jonge mantelzorger uit Venlo? Klik dan op de onderstaande link.

Lees via de onderstaande button ook meer informatie over onze speciale activiteit voor jonge mantelzorgers in de week van de jonge mantelzorger (1 t/m 7 juni).

Meer informatie over jonge mantelzorg

Werk en mantelzorg, hoe combineer je dat?

Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Dan ben je niet de enige: één op de vier werknemers doet dit. De combinatie van werken en zorgen kan zwaar en lastig zijn. Om ervoor te zorgen dat je beiden naast elkaar kunt blijven doen, is het belangrijk dat je goed in balans bent.

Via de onderstaande button vind je meer informatie om de combinatie van werk en mantelzorg makkelijker te maken. Elke situatie is anders en vaak kun je meerdere dingen doen om je situatie te verbeteren.

Meer informatie over werk en mantelzorg

Vervangende mantelzorg

Geef je mantelzorg aan je kind, partner, ouder of aan iemand anders? Dan kun je misschien vervangende zorg regelen. Vervangende mantelzorg wordt ook wel respijtzorg genoemd. Dit houdt in dat iemand anders de zorg een tijdje van je overneemt. Daardoor kun jij als mantelzorger je rust pakken, tijd besteden aan familie, vrienden, werk of studie.

Via de onderstaande link vind je onder andere informatie over:

  • Ondersteuningsmogelijkheden in Venlo.
  • De mantelzorgmakelaar.
  • Vertegenwoordiging en mantelzorg.
  • Hulpmiddelen.
  • Particuliere ondersteuning.
  • Wetten en regels.
  • Wegwijzer van MantelzorgNL.
Meer informatie vervangende mantelzorg

Agenda

Actieve work-out voor jonge mantelzorgers – di 4 juni

Ben je tussen de 16 en 27 jaar en zorg jij voor een ander?
Je broertje, zusje, vader, moeder, opa, oma of iemand anders? Omdat hij/zij langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief is? Dan ben jij een jonge mantelzorger en hebben wij een uitdagende work-out voor jou!

Kom naar de STRONG Nation work-out. STRONG Nation is een high-impact cardio-les.
Je werkt met afwisselende fitness oefeningen vooral aan je conditie, uithoudingsvermogen en kracht.
Het is stoer en heel intensief, maar plezier staat voorop!

Het leuke is, je hoeft niet alleen te komen. Vraag een vriend(in) mee om samen aan de slag te gaan. Hij/zij hoeft géén mantelzorger te zijn (niet voor een ander te zorgen).

Meer informatie, een filmpje van deze work-out en het aanmeldformulier is te vinden via de onderstaande button.

Strong Nation work-out

‘Plök d’n daag, want morrege is hae al gister’ di 25 juni

Kom naar Theater de Garage voor een bijzondere interactieve mantelzorgavond.
Fred van den Bogaard en José Haeijen zijn bekend van hun rollen in de Venlose Revue en het Boermans Theater. Daarnaast zijn zij privé bekend met hun rol als mantelzorger.
Zij gaan thema’s als ‘jezelf niet vergeten’ en ‘hulp aanvaarden’ op het toneel ‘oèt d’n aek dreie’.

We nodigen je uit om hierop te reageren en jouw ervaringen te delen. Een avond om te genieten met elkaar en te leren van elkaar. Na afloop is er gelegenheid om “nao te praote” met een hapje en een drankje.

Deze avond is alleen bedoeld voor mantelzorgers.

Aanmelden ‘Plök d’n daag, want morrege is hae al gister’

Workshop Klein Geluk voor de mantelzorger – di 27 augustus

We gaan aan de slag met het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger’. Aan de hand van korte oefeningen uit dit boek gaan we aan de slag om ‘klein geluk’ terug te brengen in je leven. Het bied je de mogelijkheid om je steviger, vrolijker en sterker te voelen zodat je zelf iets aan je geluk kan doen. Het zijn allemaal kleine oefeningen die je stap voor stap een beter gevoel geven.

Gun een moment voor jezelf, kom in contact met andere mantelzorgers door samen de oefeningen te doen en ervaringen te delen.

 

Aanmelden Workshop Klein Geluk voor de mantelzorger

Online trainingen voor mantelzorgers

Team Mantelzorg Venlo biedt verschillende online trainingen voor mantelzorgers. Denk aan:
– de training mindfulness;
– de training balans houden;
– de training mantelzorg;
– de training autisme voor ouders van kinderen van 8-12 jaar.
– de training autisme voor ouders van kinderen van 12-16 jaar.
– de training autisme voor mantelzorgers die zorgen voor een partner met ASS.
– de training dementie voor de mantelzorger;
– de training (NAH) Niet aangeboren Hersenletsel voor de mantelzorger.

Deze trainingen bestaan uit verschillende sessies die je in eigen tempo kan volgen. Je kunt zelf bepalen wanneer het jou het beste uitkomt om met de training aan de slag te gaan. Zijn niet alle sessies binnen een training interessant voor jou? Laat het dan weten, je kunt bij je aanmelding direct doorgeven welke sessies het beste bij jou situatie passen.

Heb je hier vragen over? Stuur dan een e-mail naar isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl

Winkels in de buurt