Incluzio Sociale Basis / Agenda / Jonge mantelzorg

Jonge mantelzorg

Ben jij jonger dan 25 en zorg je meer dan vier uur per week voor iemand in je omgeving, dan ben jij een jonge mantelzorger. Onze jongerenwerkers staan voor je klaar. Je kunt met hen in contact komen door een bezoek te brengen aan het Jongeren Service Punt, online via de instagrampagina van het jongerenwerk, of door een van de jongerencentra te bezoeken. Kijk daarvoor op de locatiezoeker.

Week van de jonge mantelzorger

Van 1 tot 7 juni 2024 is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Zoals elk jaar vroegen we tijdens deze week extra aandacht voor jongeren die opgroeien met een hulpbehoevende in hun omgeving. Zij verlenen zorg binnen hun familie, hebben extra zorgen of missen zelf zorg en aandacht, doordat iemand in hun directe omgeving een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of taalachterstand heeft. Jonge Mantelzorgers helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Daarnaast maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze zelf soms de nodige zorg en aandacht, omdat de aandacht binnen het gezin vaak naar de hulpbehoevende gaat.

Wij zullen in de week van de jonge mantelzorg speciaal een activiteit aanbieden aan jonge mantelzorgers. Een actieve work-out waar ze samen met een vriend(in) naartoe mogen komen. Meer informatie vind je hieronder.

Kom jij naar ook naar onze work-out?

Zorg jij voor een ander?
Je broertje, zusje, vader, moeder, opa, oma of iemand anders? Omdat hij/zij langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief is? Dan ben jij een jonge mantelzorger en hebben wij een uitdagende work-out voor jou!

Kom naar de STRONG Nation work-out. STRONG Nation is een high-impact cardio-les. Je werkt met afwisselende fitness oefeningen vooral aan je conditie, uithoudingsvermogen en kracht.
Het is stoer en intensief, maar plezier staat voorop!

Het leuke is, je hoeft niet alleen te komen. Vraag een vriend(in) mee om samen aan de slag te gaan. Hij/zij hoeft géén mantelzorger te zijn (niet voor een ander te zorgen).

Meer informatie, een filmpje van deze work-out en het aanmeldformulier is te vinden via de onderstaande button.

Strong Nation work-out

De Limburger: Uitputting en stress bij jonge mantelzorgers

In de Limburger wordt op 15 februari 2024 onthuld dat tienduizenden jongeren in Limburg voor een familielid zorgen, zonder zich bewust te zijn van hun als jonge mantelzorger. Om die reden krijgen ze vaak niet de hulp een ondersteuning waar ze wel recht op hebben.
Incluzio Sociale Basis zet zich daarom in om jonge mantelzorg onder de aandacht te brengen in Venlo.
Zie in de krant het kopje ‘Webinar’ en bekijk deze pagina over wat wij onder andere doen voor jonge mantelzorgers in Venlo.

Folder jonge mantelzorg

Lees de folder jonge mantelzorger voor meer informatie over wat mantelzorg is, hoe je ze kunt herkennen, tips voor jonge mantelzorgers zelf en wat jij kunt doen voor een jonge mantelzorger.

Folder jonge mantelzorg
webinar jmz

Webinar jonge mantelzorg

Is er bij jou thuis iemand ziek, gehandicapt, verslaafd of depressief? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Wil jij meer weten over jonge mantelzorgers? Hoe je ze kan herkennen en wat je voor ze kan doen?

Klik op de onderstaande button en bekijk onze gratis interactieve webinar jonge mantelzorg.

Duur: 20 minuten
Locatie: online in eigen tijd

(Bij aanmelding vragen we om je e-mailadres, dit zal alleen geregistreerd worden voor het zien van deze webinar, je ontvangt verder geen mailing, nieuwsbrieven, etc.)

Webinar jonge mantelzorg
jmz venlo isb

Jonge mantelzorger uit Venlo doet zijn verhaal

Jonge mantelzorgers praten niet altijd over hun thuissituatie, maar dit betekent niet dat zij het niet prettig zouden vinden als meer mensen zouden weten dat zij jonge mantelzorger zijn.

Duur: 1.18 min.

Bekijk het filmpje van een jonge mantelzorger uit Venlo.

Tips aan professionals

Een jonge mantelzorger uit Venlo vertelt wanneer je jonge mantelzorger bent en geeft tips aan beroepskrachten in zorg, welzijn en onderwijs.

Duur: 2.32 min.

Bekijk het filmpje voor beroepskrachten

Theatervoorstelling Zorgelijke Jongeren

Vijf meiden in de leeftijd van 14 t/m 20 jaar zijn op zoek gegaan naar de betekenis van mantelzorg. Met deze korte voorstelling willen wij bewustwording creëren bij zowel verzorgers, leraren en jongeren. We richten ons specifiek op jongeren omdat we gemerkt hebben dat zij zich niet herkennen in de rol van jonge mantelzorger en dat er behoefte is aan erkenning. Met deze presentatie willen wij een steentje bijdragen aan deze bewustwording.

Dit is een jongerentheaterproductie van Theater De Garage, in samenwerking met Incluzio Sociale Basis Venlo en Cultuurimpuls Venlo.

Duur: 37 minuten
Locatie: online in eigen tijd

(Bij aanmelding vragen we om je e-mailadres, dit zal alleen geregistreerd worden voor het zien van deze voorstelling, je ontvangt verder geen mailing, nieuwsbrieven, etc.)

Voor Venlose scholen is er naar aanleiding van deze voorstelling een lespakket ontwikkeld voor Venlose scholen. Voor meer informatie kun je mailen naar: isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl

Bekijk de theatervoorstelling