Incluzio Sociale Basis / Agenda / Jonge mantelzorg

Jonge mantelzorg

Ben jij jonger dan 25 en zorg je meer dan vier uur per week voor iemand in je omgeving, dan ben jij een jonge mantelzorger. Onze jongerenwerkers staan voor je klaar. Je kunt met hen in contact komen door een bezoek te brengen aan het Jongeren Service Punt, online via de instagrampagina van het jongerenwerk, of door een van de jongerencentra te bezoeken. Kijk daarvoor op de locatiezoeker.

Week van de jonge mantelzorger

Van 1 tot 7 juni 2024 is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Zoals elk jaar vragen we tijdens deze week extra aandacht voor jongeren die opgroeien met een hulpbehoevende in hun omgeving. Want wist je dat ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland zorgen voor een ander en dus jonge mantelzorger zijn? Dat is veel meer dan de meeste mensen denken. Dé reden dat de campagne ‘Meer dan je denkt’ wordt gelanceerd tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger 2024!

Zij verlenen zorg binnen hun familie, hebben extra zorgen of missen zelf zorg en aandacht, doordat iemand in hun directe omgeving een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of taalachterstand heeft.

Jonge Mantelzorgers helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Daarnaast maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze zelf soms de nodige zorg en aandacht, omdat de aandacht binnen het gezin vaak naar de hulpbehoevende gaat. Zo’n zorgsituatie heeft meer impact dan je denkt. Vandaar dat jaarlijks  aandacht wordt gevraagd voor hun situatie en behoeften.

Team Mantelzorg Venlo zal in de week van de jonge mantelzorg speciaal een activiteit aanbieden aan jonge mantelzorgers. Een actieve work-out waar ze samen met een vriend(in) naartoe mogen komen. Meer informatie vind je hieronder.

Kom jij naar ook naar onze work-out?

In het kader van de week van de jonge mantelzorger, hebben we een actieve work-out georganiseerd voor jou als mantelzorger.

Zorg jij voor een ander?
Denk aan je broertje, zusje, vader, moeder, opa, oma of iemand anders? Omdat hij/zij langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief is en ben je tussen de 16 en 27 jaar? Dan ben jij een jonge mantelzorger en hebben wij een uitdagende work-out voor jou!

Kom naar de STRONG Nation work-out. STRONG Nation is een high-impact cardio-les. Je werkt met afwisselende fitness oefeningen vooral aan je conditie, uithoudingsvermogen en kracht.
Het is stoer en intensief, maar plezier staat voorop!

Het leuke is, je hoeft niet alleen te komen. Vraag een vriend(in) mee om samen aan de slag te gaan. Hij/zij hoeft géén mantelzorger te zijn (niet voor een ander te zorgen).

Meer informatie, een filmpje van deze work-out en het aanmeldformulier is te vinden via de onderstaande button.

Strong Nation work-out

Zorg jij voor een ander?

Bekijk het filmpje om meer te weten over jonge mantelzorg.

Duur: 1.14 min.

Bekijk het filmpje over jonge mantelzorg

Mantelzorgwaardering

Zorg jij langer voor een ander? Dan mag jij de mantelzorgwaardering aanvragen.

Bekijk het onderstaande filmpje (0.44 min.) of klik hier om direct naar de website te gaan voor meer informatie over de mantelzorgwaardering.

Bekijk het filmpje over de mantelzorgwaardering

De Limburger: Uitputting en stress bij jonge mantelzorgers

In de Limburger wordt op 15 februari 2024 onthuld dat tienduizenden jongeren in Limburg voor een familielid zorgen, zonder zich bewust te zijn van hun als jonge mantelzorger. Om die reden krijgen ze vaak niet de hulp een ondersteuning waar ze wel recht op hebben.
Incluzio Sociale Basis zet zich daarom in om jonge mantelzorg onder de aandacht te brengen in Venlo.
Zie in de krant het kopje ‘Webinar’ en bekijk deze pagina over wat wij onder andere doen voor jonge mantelzorgers in Venlo.

Folder jonge mantelzorg

Lees de folder jonge mantelzorger voor meer informatie over wat mantelzorg is, hoe je ze kunt herkennen, tips voor jonge mantelzorgers zelf en wat jij kunt doen voor een jonge mantelzorger.

Folder jonge mantelzorg
webinar jmz

Webinar jonge mantelzorg

Is er bij jou thuis iemand ziek, gehandicapt, verslaafd of depressief? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Wil jij meer weten over jonge mantelzorgers? Hoe je ze kan herkennen en wat je voor ze kan doen?

Klik op de onderstaande button en bekijk onze gratis interactieve webinar jonge mantelzorg.

Duur: 20 minuten
Locatie: online in eigen tijd

(Bij aanmelding vragen we om je e-mailadres, dit zal alleen geregistreerd worden voor het zien van deze webinar, je ontvangt verder geen mailing, nieuwsbrieven, etc.)

Webinar jonge mantelzorg
jmz venlo isb

Jonge mantelzorger uit Venlo doet zijn verhaal

Jonge mantelzorgers praten niet altijd over hun thuissituatie, maar dit betekent niet dat zij het niet prettig zouden vinden als meer mensen zouden weten dat zij jonge mantelzorger zijn.

Duur: 1.18 min.

Bekijk het filmpje van een jonge mantelzorger uit Venlo.

Tips aan professionals

Een jonge mantelzorger uit Venlo vertelt wanneer je jonge mantelzorger bent en geeft tips aan beroepskrachten in zorg, welzijn en onderwijs.

Duur: 2.32 min.

Bekijk het filmpje voor beroepskrachten

Tips aan leerlingen / studenten

Een jonge mantelzorger uit Venlo vertelt wanneer je jonge mantelzorger bent en geeft tips aan leerlingen / studenten over hoe je de zorg voor de ander combineert met je opleiding.

Duur: 2.32 min.

Bekijk het filmpje voor leerlingen / studenten

Theatervoorstelling Zorgelijke Jongeren

Vijf meiden in de leeftijd van 14 t/m 20 jaar zijn op zoek gegaan naar de betekenis van mantelzorg. Met deze korte voorstelling willen wij bewustwording creëren bij zowel verzorgers, leraren en jongeren. We richten ons specifiek op jongeren omdat we gemerkt hebben dat zij zich niet herkennen in de rol van jonge mantelzorger en dat er behoefte is aan erkenning. Met deze presentatie willen wij een steentje bijdragen aan deze bewustwording.

Dit is een jongerentheaterproductie van Theater De Garage, in samenwerking met Incluzio Sociale Basis Venlo en Cultuurimpuls Venlo.

Duur: 37 minuten
Locatie: online in eigen tijd

(Bij aanmelding vragen we om je e-mailadres, dit zal alleen geregistreerd worden voor het zien van deze voorstelling, je ontvangt verder geen mailing, nieuwsbrieven, etc.)

Voor Venlose scholen is er naar aanleiding van deze voorstelling een lespakket ontwikkeld voor Venlose scholen. Voor meer informatie kun je mailen naar: isbmantelzorgvenlo@incluzio.nl

Bekijk de theatervoorstelling