Incluzio Sociale Basis / Agenda / Werk en mantelzorg – tips

Werk en mantelzorg – tips

Tips

Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Den ben je niet de enige. Om ervoor te zorgen dat je dit naast je werk kunt blijven doen, is het belangrijk dat je een goede balans vindt. Hieronder enkele tips om de balans te vinden en/of te behouden.

Bespreek je situatie met je leidinggevende.
Weet je werkgever eigenlijk dat je mantelzorger bent? Als hij/zij dit weet, kan hij/zij rekening houden met je situatie. Samen kun je op zoek gaan naar oplossingen. Zo voorkom je dat je overbelast raakt.
Voordat je het gesprek aangaat met je leidinggevende is het goed om het gesprek eerst goed voor te bereiden.
Wat wil je juist wel en wat niet zeggen. Je hoeft niet alles in één keer te vertellen, het kan uiteraard ook in stappen. Je moet jezelf er prettig bij voelen.
Ga ook na wat je met het gesprek wil bereiken: alleen een luisterend oor, of ook gericht naar oplossingen om de situatie te verbeteren. Zo ja, welke oplossingen zijn er mogelijk, laat zien dat je er al over nagedacht hebt.

Ondersteuning op je werk.
Op je werk kun je voor ondersteuning onder andere terecht bij de personeelsfunctionaris, de bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werk of vertrouwenspersoon. Meer informatie hierover lees je hier.

Duurzame inzetbaarheid.
Bij verschillende werkgevers spaar je automatisch een budget op waar elke werknemer gebruik van kan maken. Je kunt dit bijvoorbeeld uit laten betalen, maar ook verlof voor opnemen. Vraag aan je leidinggevende of een HR medewerker voor meer informatie over de mogelijkheden binnen jouw cao. Voorbeelden van budgetten zijn: Individueel Keuzebudget, Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden en Duurzaam Inzetbaarheidsbudget.

Kijk naar de mogelijkheden voor zorgverlof.
Om balans te vinden in werken en mantelzorg verlenen is het goed om op de hoogte te zijn van de mogelijke regelingen waar je gebruik van kunt maken. Hieronder vind je hier meer informatie over.

Kijk naar de mogelijkheden voor Flexibel werken.
Het kan helpen om de werktijden aan te passen of minder uren te werken. Hier zijn wettelijke mogelijkheden voor. Klik hier voor meer informatie.

Delen met je collega’s.
Vertel je collega’s over je situatie. Ook als je werk en privé liever gescheiden houdt. Als je collega’s weten dat je ook een zorgtaak hebt, zullen ze begrijpen dat je soms moe bent, dingen moet regelen of dat je soms te laat bent op het werk. Wanneer zij je situatie begrijpen, zal er meer begrip zijn.

Doorloop de wegwijzer: hoe combineer je werk en mantelzorg.
Wil jij weten hoe je werk en mantelzorg beter kunt combineren?  Elke situatie is anders. Vaak kun je meerdere dingen doen om je situatie te verbeteren. MantelzorgNL wijst je graag de weg. Of je nu werkt in loondienst of als zelfstandige. Klik hier om naar de wegwijzer te gaan en beantwoord twee vragen voor meer informatie passend bij jouw situatie.

Ga na wat jezelf kunt doen en regelen om beter in balans te komen.
Denk bijvoorbeeld aan: Helpt een maaltijd- of boodschappenservice voor je naaste of juist voor jezelf? Zijn er mensen in je omgeving die je kunnen helpen? Ook al is het één keer in de week een uurtje, dat uur kun jij gebruiken om weer even op te laden. Zijn er hulpmiddelen in zetten waardoor je naaste meer zelf kan? Kun je een app gebruiken om het netwerk rondom je naaste in beeld te krijgen? Zijn er aanpassingen in de woning mogelijk waardoor er minder hulp nodig is?

Jezelf niet vergeten.
Zorg ervoor dat je jezelf niet vergeet! Goed voor iemand anders zorgen is óók goed voor jezelf zorgen. Met een goede nachtrust laadt je de batterij weer op. Ook gezonde voeding, ontspanning en beweging helpen hierbij. Ga iets leuks doen waar je energie van krijgt.

Schakel hulp in. 
Om een moment voor jezelf te creëren kun je andere inschakelen die de zorg tijdelijk overnemen. Denk aan je partner, familie, vrienden, buren of kijk naar de mogelijkheden om een vrijwilliger in te schakelen of denk aan organisaties die hulp kunnen verlenen. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met één van onze seniorencoaches.

Neem voor extra ondersteuning contact op met een mantelzorgmakelaar.
De mantelzorgmakelaar is dé professional die mantelzorgers helpt met alle regeltaken rond de zorg. Daarbij gaat het over de mantelzorg zelf, maar ook over hoe je dat kunt combineren met werk en/of andere verplichtingen. Van zorg en welzijn, wonen, tot inkomen, wet- en regelgeving en verzekeringen. Wat moet er geregeld worden? En hoe houd je als mantelzorger tijd over voor broodnodige sociale contacten en ontspanning? De mantelzorgmakelaar luistert, informeert én regelt, maar de mantelzorger houdt altijd zelf de regie.
Let op, een mantelzorgmakelaar vraagt een vergoeding voor zijn/haar werkzaamheden. Informeer bij een mantelzorgmakelaar in de regio naar het tarief. De kosten voor de zelfstandig opererende mantelzorgmakelaars die lid zijn van de BMZM, worden vaak vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Klik hier om een mantelzorgmakelaar in de buurt te vinden.
Meer informatie over de mantelzorgmakelaar vind je hier.