Incluzio Sociale Basis / Agenda / Vakantie met zorg voor je naaste

Vakantie met zorg voor je naaste

Wil je samen met degene voor wie je zorgt op vakantie? Of wil je graag dat je naaste zelf een weekje lekker op vakantie gaat, en jij tijd hebt voor eigen activiteiten? Wij informeren je graag over de mogelijkheden die er zijn. Er zijn namelijk verschillende reisorganisaties en accommodaties die vakanties met zorg aanbieden.

Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen met een vakantie of accommodatie met zorg. De onderstaande lijst is niet volledig en de genoemde organisaties zijn niet door ons geverifeerd.
Organisaties die je kunnen helpen zijn bijvoorbeeld:

 • De ‘Aangepaste Vakantie gids’ biedt een overzicht van ruim 200 vakanties in binnen- en buitenland van reisorganisaties, die zich hierin gespecialiseerd hebben. Je zoekt een reisbestemming en geeft aan welke aanpassingen en verzorging je nodig hebt op vakantie. Ook groepsvakanties horen tot de mogelijkheden.
 • Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV.nl) ook wel de Blauwe Gids genoemd: geeft advies bij het kiezen van de juiste vakantie.
 • Zonnebloem.nl: (groeps)reizen in binnen- en buitenland voor mensen met een lichamelijke beperking.
 • Stichting Recreatie Gehandicapten (SRG.nl): groepsvakanties voor mensen met een lichamelijke beperking.
 • Atlas van Zorg en Vakantie : voor in binnen- en buitenland voor zowel mensen met een chronische ziekte of beperking en senioren.

Neem verder ook eens een kijkje op:

 • www.eelkedroomt.nl: Aangepaste B&B’s in Nederland.
 • www.picturevakanties.nl: Allround site over aangepaste vakanties en verblijven.
 • www.roompotcare.nl: Verblijf en verzorging in Nederland en Duitsland.
 • www.buitenlevenvakanties.nl: prachtig gelegen vakantiehuisjes in Nederland, waarvan een aantal aangepast, met slaapkamer en badkamer beneden of een traplift.
 • saharatravel.nl organiseert reizen voor zowel gezonde mensen als mensen met een handicap.
 • L ‘accolade Op het zonnige Franse eiland d’Oléron is Vakantiepark waar je samen met je partner, familie of vrienden kan genieten van een onbezorgde vakantie.

 

Patiëntenorganisaties

Sommige patiëntenorganisaties adviseren over vakantiemogelijkheden of organiseren zelf reizen voor hun leden. Zie bijvoorbeeld de websites van:

 

Kostenvergoeding

De kosten van het vakantieverblijf, zoals het huisje, hotel, eten en drinken zijn meestal voor eigen rekening.

Heeft je naaste een pgb?
Koop je zelf de zorg in met een persoonsgebonden budget (pgb)? Dan kun je de zorg tijdens je vakantie over het algemeen uit jouw pgb betalen. De gemeente, zorgverzekeraar of het zorgkantoor kan hier wel voorwaarden aan stellen. Bespreek daarom voor je vakantie wat er mogelijk is.

Woont je naaste in een zorginstelling?
De zorgaanbieder mág de zorg tijdens je vakantie (deels) betalen, maar hoeft dat niet. Bespreek met je zorgaanbieder wat er mogelijk is. Sommige reisorganisaties hebben afspraken met zorgaanbieders over financiering van de zorg tijdens de vakantie. Je kunt daarnaar vragen bij je zorgaanbieder.

Zie voor meer informatie: Vakantie en afwezigheid bij verblijf in een zorginstelling

Woont je naaste zelfstandig met zorg in natura vanuit de Wlz?
Krijgt je naaste Wlz-zorg thuis in de vorm van een modulair pakket thuis (mpt)? Dan kun je tijdens je vakantie een andere zorgaanbieder vragen de zorg te leveren. Die aanbieder krijgt de kosten vergoed vanuit de Wlz.

Stem de kosten ruim voor vertrek af met de zorgverzekering of het zorgkantoor, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.