Studeren

Ga je studeren? Dan verandert er vaak veel in je financiën. Je ontvangt studiefinanciering en moet beslissen of je op kamers gaat of thuis blijft wonen.

 

Duo

Als je naar het MBO, HBO of de universiteit gaat, kun je bij DUO studiefinanciering aanvragen en krijg je een studenten OV-chipkaart. Meer informatie vind je op https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/

 

Financieel studieplan

Naast de kosten van je opleiding moet je ook vaak materialen voor je studie kopen. Denk aan boeken, een laptop of een tablet. Als je ook op kamers gaat, verandert er veel in je uitgaven. Je gaat huur betalen, maar je moet natuurlijk ook zelf boodschappen gaan doen. Daarnaast moet je goed kijken naar je verzekeringen.

De site https://www.sigids.nl/financieel-studieplan/ geeft je inzicht in wat je studie voor gevolgen heeft op je huidige en toekomstige uitgaven.

 

Moneyfit

Moneyfit is een website voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen hebben over geld. De site is samen met jongeren gemaakt en biedt gratis en anoniem advies via de chat. Je vindt de site op https://moneyfit.nl/

Maak gebruik van studentenkorting

Als student kun je vaak gebruikmaken van kortingen. Verzekeraars hebben bijvoorbeeld speciale studentenverzekeringen en fitnesscentra hebben speciale studentenabonnementen. Bij musea en theaters krijg je ook vaak flinke korting met je collegekaart.

 

Op kamers gaan

Als je op kamers gaat, komt er veel op je af, ook financieel. Check of je niet teveel betaalt en welke kosten zijn meegenomen in de huurprijs. Kijk ook goed naar je verzekeringen. Houd een overzichtelijke administratie bij en zorg ervoor dat je een buffer hebt om onverwachte uitgaven op te vangen. Voor meer informatie kijk op: https://www.wijzeringeldzaken.nl/studeren/op-kamers/

 

Waar kun je terecht als je vragen hebt?

Met vragen over wonen, welzijn, werk, inkomen, jeugd en zorg kun je terecht bij de vrijwilligers van het Informatie- en Adviespunt (I&A) bij jou in de buurt.

De contactgegevens en openingstijden van de Informatie- en Adviespunten bij jou in de buurt kan je vinden via de locatiezoeker of via https://www.venlo.nl/informatie-en-advies.

Je kunt bij het I&A-punt in jouw buurt langs op afspraak. Bel ons hiervoor via telefoonnummer 088 298 76 53.