Ontslag

Je baan verliezen heeft grote gevolgen voor je persoonlijke situatie, zowel emotioneel als financieel. Door je goed te verdiepen in waar je recht op hebt, voorkom je dat je zorgen nog groter worden.

 

WW-uitkering

Mogelijk heb je recht op een WW-uitkering. Die kun je aanvragen via het UWV. Doe dit op tijd: vanaf één week vóór jouw eerste werkeloosheid dag tot uiterlijk één week daarna. Meer informatie over ontslag en je recht op WW vind je op de site van het UWV: https://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/index.aspx

 

Is je ontslag wel terecht?

Twijfel je of je werkgever wel het recht had om jou te ontslaan? Heb je een meningsverschil over je ontslag? Er zijn verschillende mogelijkheden om te onderzoeken of je ontslag toegestaan is. Je kunt bijvoorbeeld een afspraak maken bij het juridisch loket voor gratis juridisch advies. Zij zijn telefonisch bereikbaar op 0800-8020. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je met hen contact opnemen.

 

Transitievergoeding

Word je gedwongen ontslagen en is dat buiten je schuld dan kun je misschien een transitievergoeding krijgen. Deze vergoeding krijg je om de initiële daling aan inkomsten door ontslag (gedeeltelijk) op te kunnen vangen. Dit kan ook als je een tijdelijk contract hebt. Kijk op https://www.nibud.nl/consumenten/ontslagen-recht-op-een-vergoeding/ of je wellicht recht hebt hierop.

 

Wijzer in Geldzaken

Op Wijzer in Geldzaken vind je allerlei informatie en uitleg over wat je moet doen als je ontslagen wordt. Bijvoorbeeld over een eventuele ontslagvergoeding, je recht op WW en de gevolgen voor je pensioen. https://www.wijzeringeldzaken.nl/ontslag/

 

Financiën in kaart brengen

Door werkloosheid daalt het inkomen meestal. Alleen je financiële papieren op orde brengen is niet voldoende. Zorg dat je ook weet waar je geld blijft. Wat zijn je inkomsten en heb je betalingsachterstanden of schulden? Door een begroting te maken zie meteen of er financiële ruimte is. Een begroting is een schatting vooraf van de inkomsten en uitgaven. Ook zie je wat de dure en arme maanden zijn. De bedragen vind je op de bankrekening. Als je contant geld uitgeeft kun je dit in het kasboek zetten. Maak je elke maand een vast bedrag over op de spaarrekening van een familielid noteer dat dan ook.

Met dit overzicht kun je zien of je alles wat je eerder deed nog steeds kunt doen. Je ziet ook waar je geld naartoe gaat en kun je andere keuzes maken (bijvoorbeeld abonnementen opzeggen). Misschien veranderen de toeslagen (huur en zorg) door een lager inkomen. Je kunt een nieuwe berekening maken op www.toeslagen.nl van de Belastingdienst. Misschien heb je recht op minimaregelingen van de gemeente. Kijk hiervoor op https://www.venlo.nl/uitkering-werk-en-bijstand. Het kan ook zijn dat je recht hebt op kwijtschelding gemeentelijke heffingen. Kijk hiervoor op https://www.venlo.nl/regelen-belastingzaken.

 

Een WW-uitkering en werken

Werk je terwijl je een WW-uitkering krijgt? Dan is het belangrijk dat je dit doorgeeft aan het UWV via de Mijn UWV-omgeving. Via www.uwv.nl kun je hierop inloggen met je DigiD. Het inkomen kan invloed hebben op de hoogte van de WW-uitkering die je krijgt.

Je inkomsten worden verrekend met je WW-uitkering. Van elke verdiende bruto euro hou je in de eerste twee maanden 25% zelf, zonder gekort te worden op de WW-uitkering. Na de eerste twee maanden is dat 30%. Verdien je meer dan 87,5% van het WW-maandloon, dan stopt de WW-uitkering. Kijk op de website van het UWV voor de exacte regels en voorwaarden

 

Nieuw werk zoeken

Via https://www.werk.nl/werkzoekenden/ vind je de nieuwste vacatures. Ook via uitzendbureaus kun je werk vinden of op verschillende vacature sites.

Het is belangrijk dat je actief zoekt naar werk. Dat doe je vanaf het moment dat je de uitkering aanvraagt. Ook als je op dat moment nog werk hebt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar werk. UWV helpt je daarbij op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via de tips en trainingen op www.werk.nl of met een persoonlijk gesprek op de UWV-vestiging bij je in de buurt.

 

Waar kun je terecht als je vragen hebt?

Met vragen over wonen, welzijn, werk, inkomen, jeugd en zorg kun je terecht bij de vrijwilligers van het Informatie- en Adviespunt (I&A) bij jou in de buurt.

De contactgegevens en openingstijden van de Informatie- en Adviespunten bij jou in de buurt kan je vinden via de locatiezoeker of via https://www.venlo.nl/informatie-en-advies.

Je kunt bij het I&A-punt in jouw buurt langs op afspraak. Bel ons hiervoor via telefoonnummer 088 298 76 53.