Incluzio Sociale Basis / Nieuws / Algemeen / Nieuwe training voor brugklassers in spé

Nieuwe training voor brugklassers in spé

Nieuwe training van Incluzio maakt Venlose brugklassers in spe weerbaar

Incluzio Sociale Basis traint sinds kort leerlingen van groep 8 om zelfverzekerder de overstap te kunnen maken naar de middelbare school. Het is voor het eerst dat deze training in Venlo wordt gegeven.

De training ‘Klaar voor de Basisschool’ leert kinderen steviger in hun schoenen te staan als ze naar de brugklas gaan. Ze krijgen onder meer les in hoe ze hun lichaamshouding kunnen verbeteren of een gesprekje aan kunnen knopen.

Bijna alle kinderen vinden het spannend om naar de brugklas te gaan, maar een kleine groep ziet echt als een berg op tegen die overstap, zeggen de trainers Toos van Wijlick en Tineke Poelman. „Het zijn vaak de wat stillere kinderen met weinig vrienden. Kinderen die niet lekker in hun vel zitten of juist kinderen die de clown uithangen in de klas, maar eigenlijk heel onzeker zijn”, aldus Tineke Poelman. „Die vragen zich af of ze wel nieuwe vrienden kunnen maken, of ze wel leuk worden gevonden en of ze de weg naar school wel weten te vinden.”

Rollenspel

Tijdens de driedaagse trainingen, van elk 2 uur, leren ze vooral om zelfverzekerd en open over te komen. „Ze leren bijvoorbeeld iemand aan te kijken of rechtop te staan en niet te friemelen met hun handen. Ze doen rollenspellen en krijgen uitleg over hoe ze hun werk op school kunnen gaan plannen” zegt Toos van Wijlick. Inmiddels doen zes kinderen uit de gemeente Venlo mee.

Volgens Poelman en Van Wijlick vinden steeds meer kinderen het lastig om overeind te blijven in deze maatschappij. En het probleem begint vaak bij de ouders, die hun kinderen te beschermend opvoeden. Van Wijlick: „We horen vaker dat kinderen nog nooit zelf naar de school zijn gegaan en nu voor het eerst zelf naar middelbare school moeten. Nog te veel ouders dragen hun kinderen alles aan en deze kwetsbaardere kinderen vinden dat eigenlijk ook wel fijn. Maar het helpt hen niet in hun zelfredzaamheid.”

Bron: Dagblad de Limburger