Incluzio Sociale Basis / Je wordt 18

Je wordt 18

Als je 18 jaar wordt komt er veel op je af. Zo moet je veel regelen: bijvoorbeeld een zorgverzekering afsluiten, een zorgtoeslag aanvragen, een DigiD-code aanvragen of een eigen bankrekening openen. Je bewust worden van hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel je uitgeeft is belangrijk om je financiën gezond te houden.

 

DigiD

Met een persoonlijke DigiD log je in op websites van de overheid. Je kunt een DigiD gebruiken voor de aanvraag van studiefinanciering, maar ook voor de zorgverzekering. Voor het aanvragen van de DigiD (op DigiD.nl) heb je je burgerservicenummer nodig. Dit nummer staat in je paspoort of op je identiteitskaart.

 

Wijzer in Geldzaken

Op de website Wijzer in Geldzaken vind je handige hulpmiddelen en tips over geldzaken. www.wijzeringeldzaken.nl/op-jezelf/

 

Verzekeringen

Als je thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Andere verzekeringen, zoals een zorgverzekering, inboedelverzekering of reisverzekering, moet je wel zelf regelen.

 

Zorgverzekering

In Nederland moet iedereen een zorgverzekering hebben. Kinderen zijn tot de 18de verjaardag gratis bij de ouders meeverzekerd tegen ziektekosten. Dat verandert als je 18 jaar wordt. Je krijgt dan te maken met het verplicht eigen risico en je moet zelf een zorgverzekering afsluiten. Voor jongeren hoeft dat meestal geen uitgebreide verzekering te zijn. Sommige verzekeraars bieden een speciaal jongeren- of studentenpakket aan.

Voor de zorgverzekering kun je zorgtoeslag aanvragen op www.toeslagen.nl van de Belastingdienst. Ook als je ouders de zorgverzekering betalen. Jouw inkomen bepaalt de zorgtoeslag. Het inkomen van je ouders is daar niet op van invloed.

 

Tegemoetkoming scholieren en studiefinanciering

Zolang je nog op de middelbare school zit, kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij DUO. Meer informatie vind je op https://duo.nl/particulier/tegemoetkoming-scholieren/

Als je naar het MBO, HBO of de universiteit gaat, kun je bij DUO studiefinanciering aanvragen en krijg je een studenten OV-chipkaart. Meer informatie vind je op https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/

Praat met je ouders over je geldzaken

Tot je 21 jaar wordt, zijn je ouders verplicht om je financieel te ondersteunen. Maak duidelijke afspraken over wat je van ze kan verwachten. Spreek bijvoorbeeld af hoeveel ze meebetalen aan je studie. Krijg je toegang tot een spaarrekening die je ouders of grootouders voor je hebben opgebouwd? Bespreek wat je met het geld gaat doen. Spreek ook af wat jullie doen met de zorgtoeslag. Als je thuis blijft wonen en je ouders je zorgverzekering betalen, dan is het logisch dat zij je zorgtoeslag krijgen. Als je ouders zijn gescheiden, betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere. Als je 18 jaar wordt, is dit geld voor jou. Bespreek wat jullie hiermee doen.

 

Startpunt Geldzaken

Hoe geef je je geld uit? Kom je aan het einde van de maand geld tekort of hou je wat  over? De geldplannen van Startpunt Geldzaken helpen je om een duidelijk overzicht te krijgen van je financiën. Het geldplan Bijna 18 en andere geldplannen vind je op https://www.startpuntgeldzaken.nl/venlo/alle-geldplannen/geldplan-bijna-18/

 

Get a grip

Hoe hou je overzicht? Hoe voorkom je dat je in de problemen raakt? Veel jongeren hebben een lening, schulden of een betalingsachterstand. Je bent echt niet de enige. Wil je meer grip op je geld of heb je vragen over geldzaken? Get a Grip helpt je alles op een rijtje te krijgen. Voor informatie ga je naar https://www.gripopjemoney.nl/

 

Schuldhulpmaatje

Kom je structureel niet uit met je geld? Heb je grote of kleine (betalings)achterstanden? De vrijwilligers van Schuldhulpmaatje bieden hulp aan die te maken heeft met (dreigende) schulden. Je kunt hier altijd terecht voor advies of hulp bij je financiën. Voor meer informatie kun je contact opnemen met een coördinator van Schuldhulpmaatje op telefoonnummer 06 – 10675509.

 

Moneyfit

Moneyfit is een website voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen hebben over geld. De site is samen met jongeren gemaakt en biedt gratis en anoniem advies via de chat. Je vindt de site op https://moneyfit.nl/

 

Regelingen voor kinderen

Totdat je 18 jaar wordt, kun je gebruik blijven maken van het Jeugdfonds Sport en Cultuur of de Stichting Leergeld.  Als je 18 jaar wordt heb je geen recht meer op vergoedingen van deze organisaties. Hou hier rekening mee.

 

Wijzer in geldzaken

Kijk voor extra informatie op: https://www.wijzeringeldzaken.nl/leren-omgaan-met-geld/jongeren-en-geld/. Hier vind je ook nog informatie over bijbaantjes en belastingteruggave enz.

 

Waar kun je terecht als je vragen hebt?

Met vragen over wonen, welzijn, werk, inkomen, jeugd en zorg kun je terecht bij de vrijwilligers van het Informatie- en Adviespunt (I&A) bij jou in de buurt.

De contactgegevens en openingstijden van de Informatie- en Adviespunten bij jou in de buurt kan je vinden via de locatiezoeker of via https://www.venlo.nl/informatie-en-advies.

Je kunt bij het I&A-punt in jouw buurt langs op afspraak. Bel ons hiervoor via telefoonnummer 088 298 76 53.