Incluzio Sociale Basis / Je kind wordt 18

Je kind wordt 18

Als je kind 18 jaar wordt, is het financieel zelfstandig. Veel verantwoordelijkheden verschuiven van jou naar je kind, en er moet een aantal zaken geregeld worden. Hoe bereid jij je kind voor op de veranderingen?

Voor een aantal zaken wordt je kind vanaf de 18e verjaardag zelf verantwoordelijk. Hij of zij moet bijvoorbeeld zelf een DigiD regelen, een zorgverzekering afsluiten en zorgtoeslag aanvragen. Het Geldplan Bijna 18 van Startpunt Geldzaken helpt je kind stap voor stap bij de nodige regeldingen https://www.startpuntgeldzaken.nl/venlo/alle-geldplannen/geldplan-bijna-18/.

 

Onderhoudsplicht

Als ouder ben je na de 18e verjaardag niet meer financieel verantwoordelijk voor je kind. Je kind kan bijvoorbeeld zonder toestemming abonnementen afsluiten. Eventuele aankopen of leningen die je kind afsluit kun je niet meer terugdraaien. Je kind is zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalingsachterstanden en afgesloten contracten.

Als ouder blijf je onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar wordt. Dat betekent dat je er nog steeds verantwoordelijk voor bent dat je kind onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt. Zowel het kindgebonden budget als de kinderbijslag komt te vervallen en dit betekent een daling in het inkomen. Misschien gaat je kind wel studeren. Het is daarom goed om de nieuwe financiële situatie goed in kaart te brengen.

 

Moneyfit

Moneyfit is een website voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen hebben over geld. De site is samen met jongeren gemaakt en biedt gratis en anoniem advies via de chat. Je vindt de site op https://moneyfit.nl/

 

Zorgverzekering

In Nederland moet iedereen een zorgverzekering hebben. Kinderen zijn tot de 18de verjaardag gratis bij de ouders meeverzekerd tegen ziektekosten. Dat verandert als je kind 18 jaar wordt. Hij krijgt dan te maken met het verplicht eigen risico en moet een eigen zorgverzekering afsluiten. Voor jongeren hoeft dat meestal geen uitgebreide verzekering te zijn. Sommige verzekeraars bieden een speciaal jongeren- of studentenpakket aan.

Voor de zorgverzekering kan uw kind zelf zorgtoeslag aanvragen op www.toeslagen.nl van de Belastingdienst. Ook als u de zorgverzekering betaalt voor uw kind. Het inkomen van uw kind bepaalt de zorgtoeslag. Uw inkomen is daar niet op van invloed.

 

Je inkomen als je kind 18 jaar wordt

Als je kind 18 jaar wordt, is het voor de Nederlandse wet volwassen. Dit heeft gevolgen voor zijn of haar inkomen, maar ook voor dat van jou. Afhankelijk van of je kind werkt of studeert, zijn er allerlei zaken om rekening mee te houden. Bereid je voor met de checklist op: https://www.nibud.nl/consumenten/uw-inkomen-als-uw-kind-18-wordt/.

Je inkomsten verminderen

Als je kind 18 jaar wordt, verminderen je inkomsten: de kinderbijslag en het kindgebonden budget stoppen.

Kinderbijslag wordt per kwartaal betaald door de SVB. Als je kind halverwege een kwartaal 18 wordt, krijg je nog voor dat hele kwartaal de kinderbijslag. Het kan zijn dat je al geen kinderbijslag meer kreeg toen je kind 16 of 17 jaar was. Dan verdiende je kind meer dan de grens om kinderbijslag te ontvangen toestaat.

Het kindgebonden budget wordt maandelijks betaald door de Belastingdienst. Dit stopt met ingang van de maand nadat je kind 18 is geworden. Ook je eventuele toeslagen kunnen veranderen. Maak een proefberekening op www.toeslagen.nl.

 

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie stopt niet automatisch als je kind 18 jaar wordt. Kinderalimentatie stopt uiterlijk als je kind 21 jaar wordt. De alimentatie stopt wel eerder als je kind financieel zelfstandig is. Iemand is financieel zelfstandig als hij of zij een baan met minimaal het minimumjeugdloon heeft. Is je kind niet financieel zelfstandig met 18 jaar? Dan is het voor het kind mogelijk om de kinderalimentatie zelf te ontvangen.

Minimaregelingen

Heb je voor je kind gebruikgemaakt van het Jeugdfonds Sport en Cultuur of Stichting Leergeld dan kan je kind daar vanaf 18 jaar geen aanvraag meer voor indienen. Het lopende jaar kan wel gewoon worden afgemaakt.

 

Kind gaat studeren

De overheid gaat ervan uit dat ouders, studenten en de overheid de kosten van studeren samen delen. De overheid draagt bij in de vorm van een lening met een lage rente. Studenten met ouders die weinig verdienen kunnen een aanvullende beurs aanvragen. Kijk voor meer informatie op https://duo.nl/particulier/geld-voor-school-en-studie/

Is een bijdrage verplicht? Nee, ouders en studenten moeten samen afspreken of ouders meebetalen aan de studie van hun kinderen. Wel hebben ouders een onderhoudsplicht voor hun kinderen totdat deze 21 jaar zijn.

 

Waar kun je terecht als je vragen hebt?

Met vragen over wonen, welzijn, werk, inkomen, jeugd en zorg kun je terecht bij de vrijwilligers van het Informatie- en Adviespunt (I&A) bij jou in de buurt.

De contactgegevens en openingstijden van de Informatie- en Adviespunten bij jou in de buurt kan je vinden via de locatiezoeker of via https://www.venlo.nl/informatie-en-advies.

Je kunt bij het I&A-punt in jouw buurt langs op afspraak. Bel ons hiervoor via telefoonnummer 088 298 76 53.