Je kind gaat naar de middelbare school
Als je kind naar de brugklas gaat veranderen er een aantal geldzaken voor jou en je kind. Hieronder lees je tips over slim omgaan met geld voor jou en je kind.
Zakgeld en kleedgeld voor je kind
Als een kind naar de brugklas gaat, geeft het vaak meer geld uit. Je kind gaat de stad in, gaat naar een bioscoop of koopt wat in de kantine van de school. Uit onderzoek blijkt dat middelbare scholieren (veel) meer zakgeld krijgen dan kinderen op de lagere school. Een brugklasser ontvangt gemiddeld €15 tot €20 per maand. Dit is misschien ook een goed moment om te beginnen met kleedgeld.
Bankrekening met pinpas
Op school kun je vaak alleen betalen met een pinpas. Waarschijnlijk heeft je kind al een eigen bankrekening. Vraag samen een pinpas aan als je kind die nog niet heeft. Pinnen en contactloos betalen gaat vaak heel makkelijk. Daardoor verliezen kinderen vaak het financiële overzicht. Bespreek regelmatig samen waaraan het zakgeld is besteed.
Geld verdienen met klusjes
Kinderen van 12 of 13 jaar mogen nog niet voor een werkgever aan de slag. Maar ze kunnen wel klusjes doen: grasmaaien, de auto van de buurman wassen of de hond uitlaten. Ze kunnen het geld dat ze daarmee verdienen gebruiken voor uitjes of sparen voor een grotere uitgave of voor later.
Boeken, schoolspullen en vervoer
De overheid betaalt de schoolboeken. Maar dan blijven er nog genoeg uitgaven over. Je kind heeft vaak ook nog gymspullen, een laptop, een schooltas en schriften nodig. Daarnaast is de afstand tussen huis en school vaak groter. Je kind reist met het openbaar vervoer of op de fiets. Je kunt geld besparen door sommige spullen tweedehands te kopen of door op zoek te gaan naar de beste aanbiedingen. Begin hier al ruim voor het begin van het nieuwe schooljaar mee. Heeft u een inkomen dat gelijk of lager is dan 120% van het wettelijk sociaal minimum (wsm), dan kunt u voor een fiets of een chromebook een aanvraag indienen bij Stichting Leergeld. Voor meer informatie: www.jeugdfondsenvenlo.nl.
Mobiele telefoon
Heeft je kind nog geen mobieltje? Dan is dat vanaf nu misschien wel nodig. Bespreek samen wie het toestel koopt, of het een nieuwe of gebruikte telefoon wordt en wie de kosten betaalt. Wat doen jullie als het toestel kapot gaat of je kind de telefoon verliest? Ga ook na welk abonnement het beste past en maak duidelijke afspraken over het gebruik en de kosten van de telefoon.
Zet de kinderopvangtoeslag op tijd stop
Gaat je kind tot de grote vakantie naar de buitenschoolse opvang? Meld je kind op tijd af. En ook belangrijk: zet de kinderopvangtoeslag stop. Doe je dat niet? Dan moet je later een deel van de ontvangen toeslagen alsnog terugbetalen.
Kinderbijslag en kindgebonden budget
Als je kind 12 jaar wordt, gaat de kinderbijslag omhoog. De kinderbijslag wordt per kwartaal achteraf betaald. Als het inkomen (en vermogen) van jou en je eventuele partner niet te hoog is, heb je ook recht op kindgebonden budget.
Waar kun je terecht als je vragen hebt?
Met vragen over wonen, welzijn, werk, inkomen, jeugd en zorg kun je terecht bij de vrijwilligers van het Informatie- en Adviespunt (I&A) bij jou in de buurt.
De contactgegevens en openingstijden van de Informatie- en Adviespunten bij jou in de buurt kan je vinden via de locatiezoeker of via https://www.venlo.nl/informatie-en-advies.
Je kunt bij het I&A-punt in jouw buurt langs op afspraak. Bel ons hiervoor via telefoonnummer 088 298 76 53.