Incluzio Sociale Basis / Een nieuwe baan

Een nieuwe baan

Ga je aan de slag bij een nieuwe werkgever? Dan verandert je situatie en vaak ook je inkomen. De volgende tips helpen je om de overgang naar je nieuwe baan financieel soepel te laten verlopen.

 

Van een uitkering naar betaald werk

Had je eerst een bijstandsuitkering (PW) of een uitkering van het UWV? Meestal heb je daar geen recht meer op als je begint aan een betaalde baan. Geef zo snel mogelijk aan de uitkeringsinstantie door dat je een baan gevonden hebt en hoeveel je gaat verdienen. Zo voorkom je dat je achteraf geld moet terugbetalen.

 

Van uitkering naar werk. Wat betekent dat financieel?

Gaat u er financieel op vooruit als u vanuit een uitkering gaat werken? Hoe hoog wordt uw inkomen en welke toeslagen krijgt u dan nog? Bereken in een paar stappen op welke bedragen u mogelijk recht heeft https://uitkeringnaarwerk.nibud.nl/introductie

 

Regelingen en toeslagen

Mogelijk heb je geen recht meer op bepaalde regelingen van de gemeente. Is je inkomen 20% hoger dan de voor jou geldende bijstandsnorm, dan heb je geen recht meer op minimaregelingen. Ook verandert meestal  het bedrag aan toeslagen van de Belastingdienst waar je recht op hebt. Op www.toeslagen.nl van de Belastingdienst kun je makkelijk een proefberekening maken. Gebruik daarbij je nieuwe bruto-inkomen als basis voor de berekening.

 

Salaris en vakantiegeld

In de arbeidsovereenkomst staat hoeveel je verdient. Vaak gaat het om een bedrag per maand. Soms zie je ook wel een bedrag per uur of week. Of je ziet in welke schaal je functie valt. Kijk ook of je recht hebt op extra salaris, bijvoorbeeld op feestdagen of bij overwerk. In je contract staat ook of je recht hebt op vakantiegeld, een eindejaarsuitkering of een bonus.


Salarisverhoging

De overheid heeft geen regels vastgelegd over een jaarlijkse verhoging van je salaris. Val je onder een cao? Dan worden daarin afspraken gemaakt over de loonsverhoging. Als je geen cao hebt, moet je zelf met je werkgever onderhandelen over een salarisverhoging.


Vergoeding voor reiskosten

Als je naar je werkplek moet reizen, kun je vragen of je werkgever de reiskosten wil betalen.

 

De loonheffingskorting

De loonheffingskorting is een korting op de belasting die je moet betalen over je inkomen. Voor je begint met werken krijg je van je werkgever een formulier waarin je moet aangeven of hij bij het betalen van je loon rekening moet houden met deze korting. Vaak is het goed om dat wel te doen. Heb je meerdere werkgevers naast elkaar? Dan kun je het beste de loonheffingskorting door één werkgever laten toepassen. Geef aan je andere werkgevers door dat je dat niet wilt. Zo voorkom je dat je later geld moet betalen aan de Belastingdienst als je aangifte inkomstenbelasting doet. Heb je een partner die bij je woont maar geen inkomen heeft, dan kun je bij de belastingdienst een voorlopige teruggave minstverdienende partner aanvragen.

 

Waar kun je terecht als je vragen hebt?

Met vragen over wonen, welzijn, werk, inkomen, jeugd en zorg kun je terecht bij de vrijwilligers van het Informatie- en Adviespunt (I&A) bij jou in de buurt.

De contactgegevens en openingstijden van de Informatie- en Adviespunten bij jou in de buurt kan je vinden via de locatiezoeker of via https://www.venlo.nl/informatie-en-advies.

Je kunt bij het I&A-punt in jouw buurt langs op afspraak. Bel ons hiervoor via telefoonnummer 088 298 76 53.