Incluzio Sociale Basis / Agenda / Werk en mantelzorg

Werk en mantelzorg

In Nederland zijn 4,5 miljoen werknemers die naast het werk ook mantelzorgen, van een paar uurtjes per week tot langdurig en intensief. Dit betekent dat 1 op de 4 werknemers hun werk combineert met het zorgen voor een naaste. Dit kost veel energie, en kan behoorlijk pittig zijn.

Daarom willen we je op deze pagina informeren over verschillende ondersteuningsmogelijkheden voor werkende mantelzorgers.
Wat kun je vinden op deze pagina:

  • Tips om werk en mantelzorg te combineren.
  • Meer informatie over verlofregelingen.
  • In gesprek met je leidinggevende.
  • Een online training over werk en mantelzorg, gericht op jouw situatie.

Tips

Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Den ben je niet de enige. Om ervoor te zorgen dat je dit naast je werk kunt blijven doen, is het belangrijk dat je een goede balans vindt. Hieronder enkele tips om de balans te vinden en/of te behouden.

  • Bespreek je situatie met je leidinggevende.
    Weet je werkgever eigenlijk dat je mantelzorger bent? Als hij/zij dit weet, kan hij/zij rekening houden met je situatie. Samen kun je op zoek gaan naar oplossingen. Zo voorkom je dat je overbelast raakt.
    Voordat je het gesprek aangaat met je leidinggevende is het goed om het gesprek eerst goed voor te bereiden.
    Wat wil je juist wel en wat niet zeggen. Je hoeft niet alles in één keer te vertellen, het kan uiteraard ook in stappen. Je moet jezelf er prettig bij voelen.
    Ga ook na wat je met het gesprek wil bereiken: alleen een luisterend oor, of ook gericht naar oplossingen om de situatie te verbeteren. Zo ja, welke oplossingen zijn er mogelijk, laat zien dat je er al over nagedacht hebt.
  • Ondersteuning op je werk.
    Op je werk kun je voor ondersteuning onder andere terecht bij de personeelsfunctionaris, de bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werk of vertrouwenspersoon. Meer informatie hierover lees je hier.
  • Duurzame inzetbaarheid
    Bij verschillende werkgevers spaar je automatisch een budget op waar elke werknemer gebruik van kan maken. Je kunt dit bijvoorbeeld uit laten betalen, maar ook verlof voor opnemen. Vraag aan je leidinggevende of een HR medewerker voor meer informatie over de mogelijkheden binnen jouw cao. Voorbeelden van budgeten zijn: Individueel Keuzebudget, Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden en Duurzaam Inzetbaarheidsbudget.
  • Kijk naar de mogelijkheden voor zorgverlof.
    Om balans te vinden in werken en mantelzorg verlenen is het goed om op de hoogte te zijn van de mogelijke regelingen waar je gebruik van kunt maken. Hieronder vind je hier meer informatie over.
  • Kijk naar de mogelijkheden voor Flexibel werken.
    Het kan helpen om de werktijden aan te passen of minder uren te werken. Hier zijn wettelijke mogelijkheden voor. Klik hier voor meer informatie.
  • Delen met je collega’s.
    Vertel je collega’s over je situatie. Ook als je werk en privé liever gescheiden houdt. Als je collega’s weten dat je ook een zorgtaak hebt, zullen ze begrijpen dat je soms moe bent, dingen moet regelen of dat je soms te laat bent op het werk. Wanneer zij je situatie begrijpen, zal er meer begrip zijn.
  • Doorloop de wegwijzer: hoe combineer je werk en mantelzorg.
    Wil jij weten hoe je werk en mantelzorg beter kunt combineren?  Elke situatie is anders. Vaak kun je meerdere dingen doen om je situatie te verbeteren. MantelzorgNL wijst je graag de weg. Of je nu werkt in loondienst of als zelfstandige. Klik hier om naar de wegwijzer te gaan en beantwoord twee vragen voor meer informatie passend bij jouw situatie.
  • Ga na wat jezelf kunt doen en regelen om beter in balans te komen.
    Denk bijvoorbeeld aan: Helpt een maaltijd- of boodschappenservice voor je naaste of juist voor jezelf? Zijn er mensen in je omgeving die je kunnen helpen? Ook al is het één keer in de week een uurtje, dat uur kun jij gebruiken om weer even op te laden. Zijn er hulpmiddelen in zetten waardoor je naaste meer zelf kan? Kun je een app gebruiken om het netwerk rondom je naaste in beeld te krijgen? Zijn er aanpassingen in de woning mogelijk waardoor er minder hulp nodig is?
  • Jezelf niet vergeten.
    Zorg ervoor dat je jezelf niet vergeet! Goed voor iemand anders zorgen is óók goed voor jezelf zorgen. Met een goede nachtrust laadt je de batterij weer op. Ook gezonde voeding, ontspanning en beweging helpen hierbij. Ga iets leuks doen waar je energie van krijgt.
  • Schakel hulp in. 
    Om een moment voor jezelf te creëren kun je andere inschakelen die de zorg tijdelijk overnemen. Denk aan je partner, familie, vrienden, buren of kijk naar de mogelijkheden om een vrijwilliger in te schakelen of denk aan organisaties die hulp kunnen verlenen. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met één van onze seniorencoaches.
  • Neem voor extra ondersteuning contact op met een mantelzorgmakelaar.
    De mantelzorgmakelaar is dé professional die mantelzorgers helpt met alle regeltaken rond de zorg. Daarbij gaat het over de mantelzorg zelf, maar ook over hoe je dat kunt combineren met werk en/of andere verplichtingen. Van zorg en welzijn, wonen, tot inkomen, wet- en regelgeving en verzekeringen. Wat moet er geregeld worden? En hoe houd je als mantelzorger tijd over voor broodnodige sociale contacten en ontspanning? De mantelzorgmakelaar luistert, informeert én regelt, maar de mantelzorger houdt altijd zelf de regie.
    Let op, een mantelzorgmakelaar vraagt een vergoeding voor zijn/haar werkzaamheden. Informeer bij een mantelzorgmakelaar in de regio naar het tarief. De kosten voor de zelfstandig opererende mantelzorgmakelaars die lid zijn van de BMZM, worden vaak vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Klik hier om een mantelzorgmakelaar in de buurt te vinden.

Verlofregelingen

Als werkende mantelzorger kun je gebruikmaken van verschillende verlofregelingen: calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend verlof. Cao-afspraken overstijgen de wettelijke regelingen. Bekijk hieronder een animatie van deze verlofregelingen of lees het na in Wettelijke regelingen vanuit ‘werk & mantelzorg’ of lees het na op ‘Verlofregelingen voor mantelzorgers’ vanuit MantelzorgNL.

In gesprek met je leidinggevende

De combinatie werk en mantelzorg is iets om trots op te zijn. Toch kan het zijn dat je er liever niet over praat. Omdat je bang bent voor nadelige gevolgen. Of je wilt werk en privé gescheiden houden. Als je je situatie wél bespreekt met je leidinggevende en je collega’s, dan zorgt dat voor aandacht en begrip. Én voor hulp als dat nodig is. Wil jij meer informatie over je het gesprek aan kan gaan of enkele tips voor tijdens het gesprek? Klik dan op de onderstaande button voor meer informatie.

Bekijk ook hieronder een verhaal uit de praktijk. Een verhaal over een vader die zorgt voor zijn zoontje, waarbij hij in gesprek is gegaan met zijn werkgever om een goede balans te vinden tussen het werk en de zorg voor zijn zoontje.

Meer informatie

Online training werk en mantelzorg

Het is niet altijd gemakkelijk om werk te combineren met intensieve zorgtaken. De uitdaging is te onderzoeken wat jou op het werk kan helpen, om te zorgen voor een zo goed mogelijke balans. Elke situatie is anders en vaak is er meer mogelijk dan je denkt!

De trainingsmodule ‘WERK‘ geeft je inzicht in de (wettelijke) regelingen die er zijn en welke jou kunnen helpen. Er zijn vijf thema’s die je informatie, opdrachten, suggesties en tips bieden. De opdrachten helpen je in kaart te brengen welke (maatwerk)oplossingen jou kunnen helpen bij je werk/zorg balans en hoe je hierover met je leidinggevende (en collega’s) het gesprek aangaat. De gegevens die je invoert, worden automatisch opgeslagen en kun je aan het einde van het thema in 1 overzicht nalezen, opslaan en naar jezelf mailen en/of printen. Na elke opdracht vind je ook een korte nabespreking met handige suggesties. Je kunt de hele module doorlopen of alleen de onderwerpen kiezen die voor jou nu belangrijk zijn.

Wil jij hiermee aan de slag? Klik dan op de onderstaande button om naar de website van mantelzorgpower te gaan.

Ga naar de online training WERK

We waarderen jouw reactie!

Wat vind je van deze pagina?
Wat heeft jouw verder geholpen?
Mis je bepaalde informatie?

We waarderen het als je het onderstaande formulier anoniem invult.

Alvast bedankt voor de moeite!

De informatie op deze pagina heeft mij verder geholpen?