Scheiden

Scheiden heeft grote financiële gevolgen. Goed inzicht in de financiële situatie ná de scheiding en samen goede afspraken maken over bijvoorbeeld het huis, de kinderen en alimentatie zorgen ervoor dat beiden weer verder kunnen en kinderen zoveel mogelijk worden ontzien. Voor hulp ga je naar: https://www.scheiding-loket.nl/

 

Afspraken over de woning

Wie moet er verhuizen? Hoe zit het met de hypotheek of wat te doen als ex-partners nog samen in een huurwoning wonen? De website https://rechtwijzer.nl/uit-elkaar geeft informatie en verwijst door naar de juiste instanties en diensten die kunnen helpen om samen tot goede afspraken te komen. Denk ook aan de inboedelverdeling en waarde daarvan. Blijf je in het huis wonen, dan moet je het ook kunnen betalen. Inkomsten en uitgaven moeten dan in evenwicht zijn.

 

Co-ouderschap en alimentatie

Door goede afspraken te maken over de financiën rondom de kinderen zijn conflicten in de toekomst te vermijden. Kijk op de site https://www.alimentatiewijzer.nl/ om meer te lezen over co-ouderschap en de regels rondom alimentatie. Meer over co-ouderschap staat ook op de site van het Nibud https://www.nibud.nl/consumenten/co-ouderschap/.

Spreek ook af bij wie de kinderen gaan wonen en op welk adres de kinderen in de bevolkingsregistratie worden ingeschreven.

 

Toeslagen

Het kan zijn dat door het wegvallen van een gezamenlijk inkomen er nu recht is op toeslagen waar dat voorheen niet zo was. Kijk daarom op www.toeslagen.nl van de Belastingdienst.

 

Pensioen

Ben je getrouwd of geregistreerd partner of heb je iets vastgelegd in een samenlevingscontract over het partnerpensioen, dan maak je bij een scheiding ook afspraken over dit pensioen.

Verdeling partnerpensioen

Wordt het partnerpensioen opgebouwd op opbouwbasis? Dan heb je bij een scheiding recht op het deel van het partnerpensioen dat voor en tijdens het huwelijk is opgebouwd (het zogenaamde bijzonder partnerpensioen). Want aan de partner komt het hele opgebouwde partnerpensioen toe, tenzij je hierover andere afspraken hebt gemaakt in de huwelijkse voorwaarden of in de partnerschapsvoorwaarden. Je kunt ook een andere pensioenverdeling afspreken bij je scheiding. Dit leg je dan vast in het scheidingsconvenant. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd.

Als de scheiding officieel is, moet je contact opnemen met jouw pensioenfonds en/of pensioenverzekeraar zodat de afspraken die je hebt gemaakt met je ex-partner uitgevoerd kunnen worden.

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over het partnerpensioen, ook over de fiscale gevolgen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/verdelen-ouderdomspensioen-na-scheiding  Vraag ook informatie op bij je eigen pensioenfonds.

 

Waar kun je terecht als je vragen hebt?

Met vragen over wonen, welzijn, werk, inkomen, jeugd en zorg kun je terecht bij de vrijwilligers van het Informatie- en Adviespunt (I&A) bij jou in de buurt.

De contactgegevens en openingstijden van de Informatie- en Adviespunten bij jou in de buurt kan je vinden via de locatiezoeker of via https://www.venlo.nl/informatie-en-advies.

Je kunt bij het I&A-punt in jouw buurt langs op afspraak. Bel ons hiervoor via telefoonnummer 088 298 76 53.