Overlijden

Hoe ziet je testament eruit? Ben je verzekerd voor de kosten van een uitvaart? Wie bij zijn leven nadenkt over al deze belangrijke zaken, maakt het voor zijn of haar nabestaanden vaak een stuk makkelijker. Wat kun je al van tevoren regelen?

 

Erfrecht

In je levenstestament leg je vast wie je erfgenamen zijn en wat er na je overlijden moet gebeuren. Dat doe je samen met een notaris. Meer over de erfenis kun je lezen op de sites van Nibud https://www.nibud.nl/consumenten/levenssituaties/overlijden/ en Wijzer in Geldzaken https://www.wijzeringeldzaken.nl/overlijden/erfenis/. Meer weten over het opstellen van een testament? Kijk dan op de site www.notaris.nl.

Wat als je wilsonbekwaam wordt? Je wensen kun je ook vast laten leggen bij de notaris. Ook wie dan de beslissing mag nemen. Heb je een partner dan kun je deze samen laten opstellen met de wensen van beiden erin.

 

Toeslagen

Het kan zijn dat het recht op toeslagen van nabestaanden verandert. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag en zorgtoeslag. Op de site www.toeslagen.nl van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

 

Erfenis en schulden

Soms blijken er na het overlijden van een dierbare schulden te zijn. Deze maken deel uit van de erfenis. Een erfenis aanvaarden is niet verplicht. Aanvaard je de erfenis, dan neem je ook de schulden over. Er zijn verschillende opties om een erfenis te aanvaarden of te verwerpen. Kijk voor meer info op de site van Erfwijzer https://www.erfwijzer.nl/stapsgewijze-afhandelen-erfgenamen.

 

Uitkering Participatiewet

Als je leeft van een bijstandsuitkering en je ontvangt een erfenis, dan moet je dat bij de gemeente melden. Is je partner overleden? Geef dit ook door aan de gemeente. De uitkering wordt dan aangepast naar de norm voor een alleenstaande. Hou er rekening mee dat deze uitkering een stuk lager is.

 

Kosten van de uitvaart

Als je als nabestaande de kosten van de uitvaart moet betalen en je hebt daarvoor te weinig geld, heb je misschien recht op bijzondere bijstand van de gemeente. Meer informatie vind je op https://www.venlo.nl/bijzondere-bijstand.

 

Nabestaandenuitkering Anw

(Ex)partners hebben mogelijk recht op een nabestaandenuitkering van de overheid. Dat geldt ook voor kinderen tot 21 jaar als beide ouders zijn overleden. Lees meer over de Anw op de site van de SVB https://www.svb.nl/nl/anw.

 

Administratie

Na het overlijden van je partner moet je veel zaken zelf gaan doen. Bijvoorbeeld de administratie. Misschien kunnen familieleden of vrienden daarbij helpen. Ook zijn er organisaties die hierbij kunnen helpen, zoals Humanitas Thuisadministratie, te bereiken via ta.noord-limburg@humanitas.nl of via telefoonnummer van Paul Titulaer (coördinator thuisadministratie): 06-23602863. Zorg dat abonnementen worden opgezegd waar jij geen interesse in hebt.

 

Meteen na overlijden

Kijk op https://www.wijzeringeldzaken.nl/overlijden/checklist-overlijden/ wat je moet doen na overlijden van een familielid en waar je aan moet denken.

 

Waar kun je terecht als je vragen hebt?

Met vragen over wonen, welzijn, werk, inkomen, jeugd en zorg kun je terecht bij de vrijwilligers van het Informatie- en Adviespunt (I&A) bij jou in de buurt.

De contactgegevens en openingstijden van de Informatie- en Adviespunten bij jou in de buurt kan je vinden via de locatiezoeker of via https://www.venlo.nl/informatie-en-advies.

Je kunt bij het I&A-punt in jouw buurt langs op afspraak. Bel ons hiervoor via telefoonnummer 088 298 76 53.